Pöstlberger na ritzege: "Zal enkele glazen wijn nodig hebben om dit te beseffen"

Photo News
Niemand, ook hijzelf niet, had durven denken dat Lukas Pöstlberger de sprinters een neus zou zetten in de openingsetappe van de 100ste Ronde van Italië. "Ik denk dat ik veel tijd zal nodig hebben om te realiseren wat ik hier heb gedaan", toonde de eerste roze trui zijn eigen verbazing.

Bora-Hansgrohe was zonder zijn toppers Peter Sagan, Rafal Majka en Leopold König afgezakt naar de start van de Giro, maar had aan het eind van de eerste etappe wel alle leiderstruien in zijn bezit. Tot verbazing van de hele wielerwereld, met inbegrip van winnaar Pöstlberger zelf.

"We wilden in de finale de sprint aantrekken voor Sam Bennett", aldus Pöstlberger. "Ik weet niet hoe, maar de spurterstreinen waren in de stad plots mijn wiel kwijt en ik kreeg een gat. Ik hoorde het via de oortjes. 'Komaan Posty, probeer het!', schreeuwde Sam, en ik gaf alles wat ik in me had. En het werkte. De overwinning en alle leiderstruien voor de ploeg, mijn eerste overwinning als prof en de roze trui voor mij. Ik denk dat ik veel tijd, enkele weken en enkele glazen wijn misschien zal nodig hebben om te realiseren wat ik hier heb gedaan. Dit is echt ongelooflijk. Dit was niet gepland, maar dat is koers. Het heeft te maken met vertrouwen en verlangen. Ik heb van Peter Sagan geleerd om altijd plezier te hebben en alles langs de positieve kant te bekijken. Zelfs als het, zoals in Romandië, sneeuwt."

Pöstlberger schreef trouwens ook een stukje wielergeschiedenis in Olbia: hij is de eerste Oostenrijkse ritwinnaar ooit in de Ronde van Italië.