Pokerende Weening wint tweede Apennijnenrit; Evans houdt roos, Pozzovivo nadert

GETTY
De Nederlander Pieter Weening (Orica-GreenEdge) heeft na een knap staaltje pokeren de negende rit in de Giro gewonnen. In de tweede Apennijnenrit naar Sestola toog de 33-jarige Weening mee in een vroeg offensief van veertien renners met ook onze landgenoot Tosh Van der Sande. Aan de voet van de slotklim counterde Malacarne een aanval van Weening en samen streden ze voor de ritzege. De roze trui van Cadel Evans werd op geen enkel moment echt bedreigd, al gooide springveer Domenico Pozzovivo, op 1.50 van Evans, wel een stevige bom op de slotklim. Weening dwong Malacarne bijna tot een 'sur place' en won zo de lange slotspurt voor zijn tweede ritzege in de Giro.

De aanhef richting Apennijnencols was snoeihard. In het eerste uur in de Po-vlakte denderde het peloton constant tegen de 50 km/u aan richting cols. Het duurde lang voor de ontsnapping vertrok en dat gebeurde net op het moment dat er chaos heerste in het peloton door een zware valpartij. Ex-rozetruidrager en ex-ritwinnaar Michael Matthews was een van de voornaamste slachtoffers en moest met een gescheurde broek en zware kneuzingen op zijn bil verder. Ook Kiserlovski, gisteren nog tweede, werd opgehouden en moest een tijd achtervolgen.

Bijna botsing met motard
14 leiders kregen uiteindelijk een vrijgeleide en daarbij één Belg: Tosh Van der Sande, die vorige woensdag ook al in het offensief reed voor Lotto-Belisol. In de finale zaten nog drie venijnige cols. Monsalve kwam als eerste boven op de eerste, maar kon maar nipt een motard ontwijken in de afdaling. Tanner rondde als eerste de top van de tweede, maar werd in de afdaling weer ingerekend.

Sterke Pozzovivo
Aan de voet van de slotklim demarreerde de Nederlander Peter Weening, in het verleden al ritwinnaar én rozetruidrager in de Giro. Enkel Davide Malacarne kon nog terugkeren. De groep met Van der Sande werd weer opgeslokt door het peloton, waar Pozzovivo wegknalde. Uran reageerde even, maar kreeg Evans op het wiel. Pozzovivo trok alleen door en werd nog knap derde en liep een halve minuut in op de andere toppers.

Knap palmares
Voor de ritzege ging het tussen Weening en Pozzovivo. Weening pokerde hard en dwong Malacarne bijna tot een sur place in de slotkilometer. De Italiaan trapte in de val, ging van te vroeg aan en Weening kon hem nog vlot remonteren. Zo verzamelde de nu 33-jarige Pieter Weening toch al een heel fraai palmares. In 2005 won hij ene Vogezenrit in de Tour na een millimeterspurt tegen Andreas Klöden. Drie jaar geleden won Weening in Orvieto zijn eerste rit in de Giro. Als toemaatje droeg de Nederlander toen ook vier dagen de roze trui.

GETTY
GETTY
GETTY
GETTY
GETTY

De uitslag van de negende etappe in de 97e Ronde van Italië, zondag over 172 kilometer van Lugo naar Sestola.
1. Pieter Weening (Ned/OGE) de 172 km in 4u25:51
(gem. 38,81 km/u)
2. Davide Malacarne (Ita/EUC)
3. Domenico Pozzovivo (Ita/ALM) op 0:42
4. Diego Ulissi (Ita/LAM) 1:08
5. Rigoberto Uran (Col/OPQ)
6. Wilco Kelderman (Ned/BEL)
7. Cadel Evans (Aus/BMC)
8. Dario Cataldo (Ita/SKY)
9. Rafal Majka (Pol/TCS)
10. Fabio Duarte (Col/COL)

De stand:
1. Cadel Evans (Aus/BMC) in 38u49:34
2. Rigoberto Uran Uran (Col/OPQ) op 0:57
3. Rafal Majka (Pol/TIN) 1:10
4. Domenico Pozzovivo (Ita/ALM) 1:20
5. Steve Morabito (Zwi/BMC) 1:31
6. Fabio Aru (Ita/AST) 1:39
7. Diego Ulissi (Ita/LAM) 1:43
8. Wilco Kelderman (Ned/BEL) 1:44
9. Nairo Alexander Quintana (Col/MOV) 1:45
10. Robert Kiserlovski (Kro/TRE) 1:48