Parcours koninginnenrit blijft definitief ongewijzigd

De besneeuwde Gavia werd in de Giro ook in 2010 beklommen.
REUTERS De besneeuwde Gavia werd in de Giro ook in 2010 beklommen.
Het Giro-peloton trekt vandaag dan toch over de Gavia, zo liet de organisatie weten. De beklimming van eerste categorie in de Italiaanse Alpen stond ter discussie door de hoge sneeuwwallen die er liggen. Vanochtend bevestigde de koersorganisatie dat de renners het geplande parcours zullen afwerken.

De organisatie van de Giro twijfelde sterk om het peloton over de top van de Gaviapas te sturen. Op de beklimming van 2618 meter is er sprake van hoge sneeuwmuren die een passage moeilijk en gevaarlijk maken. De weersverwachting was dat er vanochtend nog sneeuw zou vallen op de Gavia.

De 16de etappe over 139 kilometer, zeg maar de koninginnenrit, bevat alle ingrediënten voor een spektakelrijk scenario met, naast de Gavia en de Stelvio, ook nog een aankomst boven in Martelltal (2059 meter). De mythische Stelvio vormt overigens het dak van deze Giro of de 'Cima Coppi'.

Het profiel van de 16de etappe oogt indrukwekkend met drie stevige beklimmingen: Gavia (1ste categorie), Stelvio (buitencategorie) en Martelltal (1ste categorie).
Giro d'Italia Het profiel van de 16de etappe oogt indrukwekkend met drie stevige beklimmingen: Gavia (1ste categorie), Stelvio (buitencategorie) en Martelltal (1ste categorie).