Ook ploegmaat Di Luca in Giro betrapt op epo

PHOTO_NEWS
De Italiaan Mauro Santambrogio (Vini-Fantini) is volgens de Gazzetta dello Sport betrapt op het gebruik van epo. De sportkrant laat weten dat Santambrogio al in de eerste rit van de Ronde van Italië positief heeft geplast. De gewezen helper van Cadel Evans bij BMC reed vervolgens een bijzonder succesvolle Giro, bekroond met één ritzege en een negende plek in het eindklassement. Eerder raakte ook bekend dat Santambrogio's ploegmakker Danilo Di Luca epo had gebruikt. Vini-Fantini heeft met Kevin Hulsmans overigens een Belg in de rangen.

De UCI heeft de positieve test inmiddels bevestigd en Santambrogio voorlopig geschorst, tot de Italiaanse Wielerbond heeft beslist of hij het antidopingreglement heeft geschonden. De Italiaan kan nog een tegenexpertise aanvragen.
  
Teambaas Luca Scinto heeft in een reactie laten weten "diep teleurgesteld" te zijn over het nieuwe dopinggeval in zijn ploeg. "Maak mij maar af (...). Ik was een dommerik om hen te geloven. Ze zijn ziek en gek." Eerder vertelde Scinto dat Di Luca 'cavalier seul' speelde toen hij net voor de Giro bij een controle buiten competitie positief testte op epo.

Opvallende opmars
Santambrogio was aan een opvallend seizoen bezig met onder meer een ritzege op de Jafferau en een negende plek in de Giro. Voorts won hij ook de GP Larciano en behaalde hij dichte ereplaatsen in de Ronde van Trentino, in de Trofeo Laigueglia, in de GP Camaiore en in Tirreno-Adriatico. Kortom een heuse doorbraak op zijn 28e nadat hij drie jaar in dienst reed bij BMC.

Het epogebruik van Santambrogio is al het derde (bekende) dopinggeval uit de voorbije Ronde van Italië. Naast de op staande voet ontslagen Di Luca verdween immers ook Sylvain Georges (Ag2r-La Mondiale) uit koers, de Fransman werd betrapt op het gebruik van heptaminol.

AP
AP
EPA