Michael Rogers grijpt op de Monte Zoncolan zijn tweede ritzege

Michael Rogers is met twee ritzeges in de Giro helemaal terug na een voorlopige schorsing voor een positieve test op clenbuterol.
EPA Michael Rogers is met twee ritzeges in de Giro helemaal terug na een voorlopige schorsing voor een positieve test op clenbuterol.
De Australiër Michael Rogers heeft de loodzware etappe met aankomst op de Monte Zoncolan gewonnen. De 34-jarige hardrijder van Tinkoff-Saxo kwam solo over de streep nadat zijn medevluchter Manuel Bongiorno op de monsterlijke slotklim uit de race werd geslagen door een idioot manoeuvre van een overenthousiaste supporter. Onze landgenoot Maxime Monfort eindigde knap achtste op 2'12" van Rogers. Roze trui Nairo Quintana kwam in de laatste geaccidenteerde etappe niet meer in de problemen en klopte op bijna vijf minuten van de winnaar zijn concurrent en landgenoot Rigoberto Uran in een ultiem prestigesprintje.

De neutrale supporter hoopte voor aanvang van deze Giro ongetwijfeld op een spetterende finale op de flanken van de Monte Zoncolan maar dat was buiten de waard, een zekere Nairo Quintana, gerekend. De Colombiaan overvleugdelde in de slotweek vlotjes de tegenstand en zette in de klimtijdrit van gisteren de puntjes stevig op de i. Voorgift op eerste achtervolger Rigoberto Uran voor 'the ultimate battle': 3'07". Boeken dicht dus, tenzij pech nog een rol zou spelen.

Aanvalslustige Belgen
Al na acht kilometer kwam er een ruime kopgroep van 19 renners tot stand onder wie twee Belgen: Maxime Monfort (Lotto-Belisol) en Pieter Serry (Omega Pharma - Quick-Step). Monfort, die tot nog toe een eerder grijze rol vertolkte en niet in de buurt kwam van zijn vooropgestelde top-10, had aanvalswerk aangekondigd en vandaag was het dus van dat. Met Simon Geschke, Michael Rogers, Nicolas Roche, Dario Cataldo en Yukiya Arashiro waren nog enkele interessante namen mee op pad, een onderneming met kans op slagen dus. Al moest het peloton dan natuurlijk wel een handje toesteken door de benen stil te houden. De meute coöpereerde, al liep de voorsprong voor het grote klimwerk nooit hoger op dan vier minuten. Op de Passo del Pura, de eerste beklimming van de dag, achtte Tim Wellens nog eens het moment gekomen om de benen te strekken. De jonge Limburger begon aan een knappe inspanning en op de Sella Razzo sloot hij, samen met Chalapud en Zardini, aan bij de leiders. In het peloton dropten Pierre Rolland en Domenico Pozzovivo een bommetje maar zonder schade tot gevolg.

Tien kleine negertjes
In de lange afdaling naar de apotheose, die schrikwekkende Monte Zoncolan, liep de voorsprong van de vluchters op tot zeven en een halve minuut. Op dat moment was het al duidelijk dat we de winnaar voorin zouden moeten zoeken. Een buitenkansje voor onze moedige landgenoten Monfort, Wellens en Serry? De 23-jarige Tim Wellens - wat een Giro heeft die toch achter de rug - bepaalde het tempo in de aanvangsfase van 'De Hel' maar toen Geschke en Preidler het heft in handen namen vielen de koplopers als vliegen, zeker toen ook nog eens de Italiaan Franco Pellizotti een versnelling plaatste. Het verhaal van de tien kleine negertjes, al waren ze met iets meer, leek zich mooi te voltrekken. De laatste Belg die kon aanklampen was Maxime Monfort maar ook hij betaalde uiteindelijk de tol van de inspanningen onderweg. Drie knappe koppen bleven na een rondje natuurlijke selectie over: Pellizotti, Rogers en Bongiorno. Een oude Italiaan, een jonge Italiaan en een hardrijder die al een ritzege op zak had. De oude Italiaan brak als eerste. Weg Pellizotti, Bongiorno versus Rogers dus.

Idiote tifosi
Het sportieve luik mocht dan wel boeiend zijn, toch ging de aandacht vooral uit naar het idiote en ridicule gedrag van diverse supporters. Enkele heerschappen hadden duidelijk te lang in de zon gestaan en een overenthousiaste fan van wereldkampioen Rui Costa, hij droeg althans toch zijn truitje, gaf de jonge Bongiorno van Bardiana een duwtje waardoor de onfortuinlijke thuisrijder uit zijn klikpedaal schoot. Weg ritme, weg kans op een ritzege. De 34-jarige Rogers wachtte niet en peddelde alleen richting de top, op zoek naar zijn tweede ritzege. Over naar de favorieten, waar een elitegroepje nog de dienst uitmaakte. Quintana, Uran, Rolland, Majka, Pozzovivo, Aru en Kelderman tekenden present. De Nederlander Wout Poels was de verrassing van de dag, hij stond zijn kopman Uran met raad en daad bij, hij wist zelfs nog de bril van een irritante supporter in beslag te nemen en mikte hem vervolgens ook nog op die oververhitte Italiaan.

Rogers geniet
De Australische koploper liet het allemaal niet aan zijn hart komen, hij klauterde langzaam maar zeker naar de top van de Monte Zoncolan. Achter hem kon de ongelukkige Bongiorno zich niet meer herstellen en hij werd zelfs nog bijgehaald door Pellizotti. In de slotkilometer draaide Rogers op een uiterst klein verzetje, de ideale versnelling om te kunnen genieten van de sfeer en zijn mooie ritzege op een mythische berg. Hij balde het vuistje en gooide luttele seconden later zijn handen in de lucht, al lukte dat slechts met veel moeite. Pellizotti bezorgde zijn werkgever Androni nog de tweede plaats op 38 seconden van de laureaat, Bongiorno bolde als derde over de streep op 49 seconden. Quintana en Uran vochten op bijna vijf minuten nog een laatste (sprint)duel uit. De roze trui haalde het vlot, symbolisch voor deze Giro. Cadel Evans kende in de voorlaatste opdracht van deze Giro nog een inzinking en moet in extremis de jonge Nederlander Wilco Kelderman op de zevende plaats dulden.

Voor 3-voudig wereldkampioen tijdrijden Rogers was het de tweede zege van het seizoen, de twintigste in zijn carrière. In de tweede week van de Giro schreef hij al de elfde etappe naar Savona op zijn naam. Begin dit seizoen was de 'Aussie' nog voorlopig geschorst, nadat hij positief testte op clenbuterol. In april werd hij vrijgesproken omdat aangetoond kon worden dat de positieve test te wijten was aan het eten van besmet vlees. In 'La Corsa Rosa' bewees hij alvast helemaal terug te zijn.

AP
AP
EPA
BELGA
EPA
EPA
EPA
AFP
EPA

Uitslag 20ste etappe

1. Michael Rogers (Aus/TIN) de 167 km in 4u41:55

2. Franco Pellizotti (Ita/AND) op 0:38

3. Francesco Bongiorno (Ita/BAR) 0:49

4. Nicolas Roche (Ier/TIN) 1:35

5. Brenk Bookwalter (VSt/BMC) 1:37

6. Robinson Chalapud (Col/COL) 1:46

7. Georg Preidler (Oos/GIA) 1:52

8. Maxime Monfort (Bel/LTB) 2:12

9. Dario Cataldo (Ita/SKY) 2:24

10. Simon Geschke (Dui/GIA) 2:37 .

Stand na 20ste rit

1. Nairo Quintana (Col/MOV) 3275,4 km in 83u50:25

(gem. 39,06 km/u)

2. Rigoberto Uran (Col/OPQ) op 03:07

3. Fabio Aru (Ita/AST) 04:04

4. Pierre Rolland (Fra/EUC) 05:46

5. Domenico Pozzovivo (Ita/ALM) 06:41

6. Rafal Majka (Pol/TCS) 07:13

7. Wilco Kelderman (Ned/BEL) 11:09

8. Cadel Evans (Aus/BMC) 12:00

9. Ryder Hesjedal (Can/GRS) 13:35

10. Robert Kiserlovski (Kro/TFR) 15:49 .