Marcel Kittel degradeert tegenstand in Belfast

Marcel Kittel pakte in Belfast zijn eerste en waarschijnlijk niet zijn laatste ritzege in deze Giro.
GETTY Marcel Kittel pakte in Belfast zijn eerste en waarschijnlijk niet zijn laatste ritzege in deze Giro.
Marcel Kittel, wie anders, heeft de eerste rit in lijn in de Ronde van Italië naar zijn hand gezet. In de verwachte en voorspelde massaspurt troefde hij met sprekend gemak zijn collega-sprinters Nacer Bouhanni (FDJ.fr) en Giacomo Nizzolo (Trek Factory Racing) af. De jonge Australiër Michael Matthews (Orica-GreenEdge) neemt de leiderstrui over van zijn Canadese ploegmaat Svein Tuft.

De eerste etappe over 219 kilometer tussen Belfast en Belfast diende zich aan als voer voor de sprinters. Het startschot was amper uitgedoofd toen vier gemotiveerde lieden ten aanval trokken: onze landgenoot Sander Armée (Lotto-Belisol), de Nederlander Maarten Tjallingii (Belkin), Andrea Fedi (Neri Sottoli) en de Colombiaan Jeffry Romero (Team Colombia). Het peloton liet meteen begaan en het kwartet bouwde een maximale voorsprong van 7'20" uit. Onderweg lager er twee klimmetjes van vierde categorie en die waren een kolfje naar de hand van veteraan Tjallingii. Hij had duidelijk de intentie om de eerste, blauwe bergtrui in de wacht te slepen en slaagde vlotjes in zijn opzet.

Na het traditionele controlewerk van het team van de leider, Orica- GreenEdge voor Svein Tuft, nam het Nederlandse Giant-Shimano het commando over. De Nederlander Tom Stamsnijder en co hadden duidelijk hun rekenmachine op zak want zij rekenden haast perfect: bij het ingaan van de laatste tien kilometer hadden Leuvenaar Armée en zijn drie metgezellen nog een minuut voorsprong.

Op acht kilometer van de streep en met nog amper een halve minuut bonus schudde de onvermoeibare Tjallingii een demarrage uit zijn benen. Armée en Fedi hadden geen antwoord meer klaar, Romero was al eerder weggevallen. De taaie Fries knokte voor wat hij waard was maar op 3,5 kilometer van de streep was zijn liedje dan toch uitgezongen, het waren de mannen van Cannondale, in dienst van de rappe Italiaan Elia Viviani, die de Nederlander bij de lurven vatten. In de slotkilometer menden Team Sky (Ben Swift) en Trek Factory Racing (Giacomo Nizzolo) het pak.

Bij Giant-Shimano waren ze eventjes hun speerpunt Kittel kwijt. De Duitser zat vrij ver en moest heel wat plaatsjes opschuiven om zich in de debatten te kunnen mengen. Ondanks de allesbehalve ideale sprintvoorbereiding maakt Kittel zich uiteindelijk toch makkelijk los. De Duitse sprintbom degradeerde de tegenstand: Nacer Bouhanni (FDJ.fr) en Giacomo Nizzolo (Trek Factory Racing) stonden niet eens op de finishfoto. Onze jonge landgenoot Tosh Van der Sande sprintte naar een dertiende plaats, van Kenny Dehaes was geen spoor.

Voor Kittel, die morgen 26 wordt, is het de zesde zege van het seizoen. Eerder won hij de Cancer Council Helpline Classic (cri), drie etappes in de Ronde van Dubai (2.1) en de Scheldeprijs (1.BC). Na zijn vier ritten in de Tour van vorig jaar en zijn ritoverwinning in de Ronde van Spanje van 2011 heeft Kittel nu in de drie grote rondes een etappe gewonnen.

De Australiër Michael Matthews, die als achtste over de streep bolde, neemt de roze leiderstrui over van zijn ploegmakker Svein Tuft. Hij heeft drie seconden voorsprong op zijn land- en ploeggenoot Luke Durbridge en zijn Italiaanse ploegmaat Ivan Santaromita. Pieter Serry is de beste Belg op een knappe negende plaats.

De Duitse sprintbom moest van ver komen maar kwam, zag en overwon.
GETTY De Duitse sprintbom moest van ver komen maar kwam, zag en overwon.
Een ontketende Marcel Kittel (Giant-Shimano) sprint zijn tegenstanders in de vernieling.
GETTY Een ontketende Marcel Kittel (Giant-Shimano) sprint zijn tegenstanders in de vernieling.
Kittel mag in Belfast de eerste puntentrui in deze Giro aantrekken.
GETTY Kittel mag in Belfast de eerste puntentrui in deze Giro aantrekken.
Kittel laat, daags voor zijn 26e verjaardag, de champagne knallen.
GETTY Kittel laat, daags voor zijn 26e verjaardag, de champagne knallen.
De 25-jarige Kittel bedankt zijn ploegmaats voor de noeste arbeid onderweg.
PHOTO_NEWS De 25-jarige Kittel bedankt zijn ploegmaats voor de noeste arbeid onderweg.

Uitslag etappe 2: Belfast-Belfast (219 km)

1. Marcel Kittel (Dui/GIA) de 219 km in 5u13:12
2. Nacer Bouhanni (Fra/FDJ)
3. Giacomo Nizzolo (Ita/TRE)
4. Elia Viviani (Ita/CAN)
5. Roberto Ferrari (Ita/LAM)
6. Manuel Belletti (Ita/AND)
7. Ben Swift (GBr/SKY)
8. Michael Matthews (Aus/ORI)
9. Davide Appollonio (Ita/ALM)
10. Tyler Farrar (VSt/GRM)

Stand na etappe 2

1. Michael Matthews (Aus/OGE) de 240,7km in 5u37:54
2. Luke Durbridge (Aus/OGE) op 0:03
3. Ivan Santaromita (Ita/OGE)
4. Svein Tuft (Can/OGE)
5. Pieter Weening (Ned/OGE)
6. Cameron Meyer (Aus/OGE)
7. Rigoberto Uran (Col/OPQ) 0:08
8. Gianluca Brambilla (Ita/OPQ)
9. Pieter Serry (Bel/OPQ)
10. Alessandro Petacchi (Ita/OPQ)