Lefevere: "Uran verliest Giro door organisatie"

Patrick Lefevere.
BELGA Patrick Lefevere.
Teammanager Patrick Lefevere (Omega Pharma-Quick Step) is niet te spreken over de organisatie van de zestiende rit van de Giro. Hij uitte zijn ongenoegen daarover tijdens de wedstrijd via Twitter bij de Giro-organisatie en bij UCI-voorzitter Cookson, maar was ook na afloop nog altijd niet te spreken over het wedstrijdverloop.

De etappe werd uiteindelijk gereden in barslechte weersomstandigheden. "Onverantwoord", stelt Lefevere. "Dat is nu het zoveelste jaar op rij dat de organisatie de renners laat koersen onder zulke omstandigheden. Ze worden echt behandeld als stront. Ik heb er geen andere woorden voor. Dit kan zo niet langer. Er werd hier vandaag met levens gespeeld."

Voorts was Lefevere niet te spreken over de slechte communicatie van de Giro-organisatie. "Uran verliest daardoor de Giro. Op een gegeven moment werd gezegd via de koersradio en via Twitter dat de wedstrijd in de afdaling van de Stelvio zou geneutraliseerd worden. Elk groepje zou begeleid worden door een motor met een vlag, een soort van safety-car in de afdaling naar beneden, zodat het allemaal veilig zou verlopen. Daarom ook zijn zoveel renners gestopt op de top van de Stelvio en hebben ze zich warmer aangekleed. Quintana was op de top in het groepje bij Uran. We gingen er vanuit dat zowel Uran, als Quintana de ganse afdaling samen met die grote groep naar beneden zou rijden, maar blijkbaar is hij er met enkele ploegmaats vandoor gegaan."

"Laat gezien dat Quintana gaan vliegen was"
"We hebben pas gezien dat Quintana was gaan vliegen toen zijn voorsprong al meer dan twee minuten bedroeg. Ik zeg niet dat Quintana Uran er niet zou afrijden op de laatste beklimming, maar feit is wel dat hij daar zomaar eventjes ruim twee minuten cadeau krijgt. De stand in het klassement, Uran telt nu 1:41 achterstand, zou er helemaal anders uitzien zonder die miscommunicatie van de organisatie."

"De organisatie probeert nu te doen alsof dat niet zo gecommuniceerd is", gaat Lefevere misnoegd verder, "maar ik geloof daar niets van. Het is wel degelijk gezegd via de koersradio en op Twitter. Daar is trouwens het bericht later verwijderd. Wellicht om zich in te dekken. Ongehoord gewoon. We hadden Quintana toch nooit laten rijden als we hadden geweten dat de afdaling niet geneutraliseerd was."

Lefevere overweegt sterk om een advocaat in te schakelen, maar gaat dinsdagavond eerst nog verder overleggen met de ploeg.

GETTY
GETTY