Kruijswijk zorgt voor roze sensatie in monsterlijke bergrit en doet Nederland dromen van eindwinst

Niemand had er vooraf ook maar enigszins rekening mee gehouden, maar het lijkt erop dat een Nederlander gaat meedoen voor eindwinst in de Giro. Steven Kruijswijk pakte in een moordende tocht door de Dolomieten met maar liefst zes cols furieus uit en kletste topfavorieten Nibali en Valverde los uit het wiel. De 28-jarige Nederlander van LottoNL-Jumbo moest op de Passo Valparola - de voorlaatste klim - enkel Johan Esteban Chaves naast zich dulden. De explosieve Colombiaan pakte op de Muro del Gatto uiteindelijk de ritzege, het roze is wél voor Kruijswijk. 'Haai van Messina' Nibali wist de schade te beperken tot 37 seconden, Alejandro Valverde kreeg een oplawaai en mag de eindzege nu al op zijn buik schrijven.

Een Nederlander die de Ronde van Italië wint, het zou een primeur zijn. En Steven Kruijswijk zal er op voorhand alleen maar van gedroomd hebben. En ja, het is nog vroeg om conclusies te trekken met nog een dikke week koers en een lading bergritten voor de boeg, maar wat de ploegmaat van Sep Vanmarcke bij LottoNL-Jumbo vandaag laten zien heeft, doet het beste vermoeden. En vooral: niemand van de grote tenoren lijkt in staat om hem te volgen. Vincenzo Nibali pakte vandaag op de voorlaatste col voor het eerst uit met een serieuze cartouche, maar toen Chaves drie kilometer verderop versnelde en Kruijswijk in de boter tot bij de Colombiaan trapte en overpakte, ging het licht langzaam uit bij de 'Haai van Messina'. Slecht is Nibali niet, maar hij is niet de sterkste man in koers. Alejandro Valverde die lijkt wél met een dik probleem te zitten. 'El Imbatido' de bijnaam maar vandaag bij het eerste rondje schaduwboksen al gelost. Onoverwinnelijk is hij in deze Giro allesbehalve en met ook Andrey Amador die door het ijs zakte, is het kommer en kwel bij Movistar. Van twee troeven naar de grote leegte.

TDW
Photo News
AFP
TDW

Wellens te snel in het rood
Wat een etappe trouwens vandaag, de organisatie opteerde niet alleen voor zes beklimmingen in een lange finale van 125 kilometer, we gingen ook los over de kaap van de 200 kilometer. 210 om precies te zijn, een monster van een opdracht en de vijf sterren waren niet uit de lucht gegrepen. Na 85 kilometer mochten we eraan beginnen met de Passo Pordoi en toen was het al volop heibel in een kopgroep van oorspronkelijk maar liefst 37 stuks met daarbij ook Tim Wellens en Maxime Monfort. Die eerste ging al snel zwaar in het rood, de ervaren Ardennees en ploegmaat van Wellens bij Lotto deed het beter, maar kwam nooit in aanmerking voor ritsucces. Ruben Plaza (Orica) leek lange tijd de sterkste van het lot, de zwoegende 36-jarige Spanjaard kreeg op 45 kilometer van de finish echter gezelschap van Atapuma en Siutsou. De Wit-Rus reed een hele tijd virtueel in het roze, de Colombiaan broedde op snode plannen.

TDW
EPA
EPA
TDW
TDW
TDW

Movistar helemaal uitgeteld
Op de loodzware en op voorhand beslissend geachte Passo Giau kregen we bij de favorieten - waar Astana weer het voortouw nam -  al snel een zwalpende Andrey Amador te zien. De Costa Ricaan zou in de afdaling nog wel terugkeren, maar het was een veeg teken. Op de laatste beklimming doofde zijn kaars helemaal uit. Idem voor Alejandro Valverde, die een versnelling van Nibali niet kon beantwoorden en al helemaal in de touwen hing toen het uitmuntende duo Chaves en Kruijswijk fladderend richting de kop van de koers zoefde.

Begin sprookje Kruijswijk?
En wie was dat? De Colombiaan met het snode plan Darwin Atapuma. Eerste boven op de twee laatste bulten en de hand reikend naar een ritezege voor BMC. Enkel de Muro del Gatto met stroken tot 19% moest hij nog overleven, maar op 2 kilometer van de finish sneuvelde hij alsnog. Zijn katachtige stijl volstond niet. Een sprintje met vier voor de bloemen want met Georg Preidler (Giant) klampte ook een andere overlever aan. In een spannende slotkilometer gaf de punch van Chaves uiteindelijk de doorslag. Kruijswijk strandde in het wiel, maar pakt wel het roze. Meer dan een troostprijs en misschien de aanzet tot een sprookje. Een Nederlander die de Giro wint, het kan heus wel na wat we vandaag te zien kregen. Nibali staat in het klassement op 41 seconden en Chaves op 1'32", maar onze noorderbuur kan dat duo heus wel aan.

TDW
TDW
BELGA
AFP
TDW
TDW
EPA

Uitslag:

1. Esteban Chaves (Col/OGE) de 210km in 6u06:16 (gem. 34,40km/u)

2. Steven Kruijswijk (Ned/TLJ) op 0:00

3. Georg Preidler (Oos/TGA) 0:00

4. Darwin Atapuma (Col/BMC) 0:06

5. Vincenzo Nibali (Ita/AST) 0:37

6. Kanstantsin Siutsou (WRu/DDD) 0:37

7. Ilnur Zakarin (Rus/KAT) 02:29

8. Rafal Majka (Pol/TNK) 02:29

9. Rigoberto Uran (Col/CPT) 02:50

10. Domenico Pozzovivo (Ita/ALM) 03:00

11. Alejandro Valverde (Spa/MOV) 03:00

12. Jakob Fuglsang (Den/AST) 03:00

13. Michele Scarponi (Ita/AST) 03:00

14. Andrey Amador (CRi/MOV) 03:52

15. Sebastian Henao (Col/SKY) 03:52

Stand:

1. Steven Kruijswijk (Ned/TLJ) de 2425,3km in 60u12:43 (gem. 40,28km/u)

2. Vincenzo Nibali (Ita/AST) op 0:41

3. Esteban Chaves (Col/OGE) 01:32

4. Alejandro Valverde (Spa/MOV) 03:06

5. Andrey Amador (CRi/MOV) 03:15

6. Rafal Majka (Pol/TNK) 03:29

7. Ilnur Zakarin (Rus/KAT) 03:53

8. Rigoberto Uran (Col/CPT) 05:01

9. Kanstantsin Siutsou (WRu/DDD) 05:38

10. Jakob Fuglsang (Den/AST) 05:38