Krachtpatser Greipel sprint alle tegenstand uit het wiel en rondt het werk van Lotto-Soudal schitterend af

In de verte zien de andere sprinters hoe Greipel zijn armen in de lucht gooit.
In de verte zien de andere sprinters hoe Greipel zijn armen in de lucht gooit.
Wat een demonstratie van de mannen van Lotto-Soudal in de Ronde van Italië vandaag. André Greipel won op meesterlijke wijze de ontregelde massasprint in Benevento nadat zijn ploeg nagenoeg de hele dag op kop reed in het peloton. De Duitse sprinter haalde het voor Démare (FDJ) en Colbrelli (Bardiani CSF), die allebei op fietslengten werden gereden door de sterke Gorilla. De Nederlander Tom Dumoulin blijft leider in het klassement.

De alleenheerschappij van Marcel Kittel in deze Giro is uit. De Duitser kreeg vandaag nochtans een uitgelezen kans om zichzelf een passend verjaardagscadeau te geven, maar de man van Etixx-Quick.Step moest de rol vroegtijdig lossen. Zijn landgenoot André Greipel nam dat geschenk met plezier in ontvangst en bezorgde Lotto-Soudal een eerste ritzege in deze Ronde van Italië.

Greipel zette de geanimeerde sprint overtuigend naar zijn hand en zorgde na 230 kilometer eindelijk voor wat spektakel. Daar was tijdens deze vijfde rit immers nauwelijks sprake van. Op de vorming van de traditionele kopgroep was het lange tijd wachten, maar echt verbazend was dat niet. Na 35 kilometer wachtte het peloton immers de Fortino - een colletje van derde categorie en het enige gecategoriseerde obstakel van de dag. Bergleider Damiano Cunego zette zijn ploegmaats van Nippo Vini-Fantini aan het werk en de 'Kleine Prins' stelde niet teleur. Hij kwam als eerste boven, Tim Wellens (Lotto-Soudal) als derde.

Niet veel later kregen vier renners dan toch de zegen van het peloton. Daniel Oss (BMC), Alexander Foliforov (Gazprom-RusVelo), Amets Txurruka (Orica GreenEDGE) en Pavel Brutt (Tinkoff) trokken erop uit en ze fietsten een maximale voorsprong van zeven minuten bij elkaar. Dat vond Giant-Alpecin, het team van leider Tom Dumoulin, wel voldoende en de Duits-Nederlandse formatie hield de touwtjes strak in handen.

Ook Lotto-Soudal stak een handje toe. De Belgische ploeg wil alle kansen grijpen en vandaag kreeg ze die misschien wel met André Greipel. De Duitse sprintbom moest al twee keer de overwinning aan Kittel laten en dat zat ongetwijfeld hoog bij de Gorilla.

Maar het beukwerk van Lotto-Soudal - en Jelle Vanendert in het bijzonder - leverde wel resultaat op. De voorsprong van het leiderskwartet nam traag maar gestaag af en op ruim dertig kilometer van de streep zakte hun voorsprong voor het eerst onder de twee minuten. Dat was het sein voor IAM Cycling en Trek-Segafredo om hun deel van het werk op te knappen. Ploegen als Etixx-Quick.Step (Kittel), Team Sky (Viviani) en Lampre-Merida (Modolo) hielden zich gedeisd.

Op ruim zes kilometer van de streep waren de vluchters eraan voor de moeite. Het peloton dreef het tempo nog wat op, maar Kittel was verrassend niet meer van de partij. De Duitser moest lossen en voor de andere sprinters betekende dat een uitstekende kans op ritwinst.

De voorbereiding op de sprint verliep chaotisch, en de meeste sprinters stonden er alleen voor. Jürgen Roelants verrichtte wel berenwerk voor Greipel en die rondde dat knap af. De Duitser spurtte alle tegenstand uit het wiel en stak de armen triomfantelijk in de lucht.

De Nederlander Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) behoudt zijn roze leiderstrui. Ook Marcel Kittel mocht opnieuw het podium op om een nieuwe puntentrui op te halen, maar dat zal ongetwijfeld met minder plezier geweest zijn dan de voorbije dagen. Bob Jungels (Etixx-Quick.Step) en Damiano Cunego zijn ook na vandaag respectievelijk de beste jongere en de beste klimmer.