Jarige Kittel scoort twee op twee na straffe remonte

Op zeventig meter van de streep moest Marcel Kittel de Brit Ben Swift nog oprollen, maar dankzij een fameuze punch bolde het Duitse spurtkanon toch als eerste over de streep. Swift en Viviani zagen nog iets voorbijflitsen en konden er alleen maar naar kijken. De zege in Dublin is al zijn tweede in deze Giro. En dat op zijn verjaardag!

De traditionele valpartijen in de nerveuze eerste week van een grote ronde bleven vandaag niet uit. Twee keer ging een deel van het pak tegen de grond en bij de eerste valpartij zaten enkele grote namen. Michele Scarponi, Tyler Farrar en Valerio Agnoli kletsten tegen het natte asfalt.

'Drive with care'
De organisatie had het ondertussen wel begrepen: 'Drive with care' stond er in de laatste kilometers te lezen. In volle finale kregen we dan ook geen valpartijen te zien. Wel zagen we hoe Gert Dockx samen met zijn vier andere medevluchters op tien kilometer van de streep werd opgeslokt. Checchinel spartelde nog wat tegen, maar uiteindelijk was ook hij er aan voor de moeite.

Surprise act
In die finale gaven de ploegmaats van Kittel niet thuis en dus stond hij er alleen voor in de tweestrijd met Elia Viviani. Die toonde al in de Ronde van Turkije dat de goede vorm op zak zit. Het was echter Boasson Hagen die zijn makker Swift naar voren piloteerde en die leek ook op winst af te stevenen. Totdat Marcel Kittel met een indrukwekkende jump als een duiveltje uit een doosje nog over de Brit stormde. De Duitser moest van wel erg ver komen.

Richting Italië
Kittel kan morgen een hele dag van zijn kersverse zege genieten, want dan trekt de karavaan naar Italië. Dinsdag stappen de renners dan weer de fiets op voor een rit over 121 kilometer van Giovinazzo naar Bari. Michael Matthews trekt in de roze leiderstrui naar de Laars.

EPA
AP
EPA
AP
Gert Dockx (L) hoorde bij de ontsnappers van de dag.
EPA Gert Dockx (L) hoorde bij de ontsnappers van de dag.

De stand in de 97e Ronde van Italie na de zondag gereden derde etappe:

1. Michael Matthews (Aus/OGE) de 427,7km in 10u06:37 (gem. 42.30349 km/u)
2. Alessandro Petacchi (Ita/OPQ) op 0:08
3. Daniel Oss (Ita/BMC) 0:10
4. Luke Durbridge (Aus/OGE) 0:14
5. Ivan Santaromita (Ita/OGE)
6. Svein Tuft (Can/OGE)
7. Pieter Weening (Ned/OGE)
8. Cameron Meyer (Aus/OGE)
9. Rigoberto Uran (Col/OPQ) 0:19
10. Gianluca Brambilla (Ita/OPQ)

De uitslag van de derde etappe in de 97e Ronde van Italië, zondag over 187 kilometer van het Noord-Ierse Armagh naar het Ierse Dublin:

1. Marcel Kittel (Dui/GIA) de 187 km in 4u28:43
2. Ben Swift (GBr/SKY)
3. Elia Viviani (Ita/CAN)
4. Davide Appollonio (Ita/ALM)
5. Nacer Bouhanni (Fra/FDJ)
6. Edvald Boasson Hagen (Noo/SKY)
7. Roberto Ferrari (Ita/LAM)
8. Edwin Avila (Col/COL)
9. Giacomo Nizzolo (Ita/TRE)
10. Tyler Farrar (VSt/GRM)