Houden veteranen stand tegen Colombiaans geweld?

Als Nairo Quintana zich mentaal kan opladen voor de Giro is hij de absolute topfavoriet voor de eindoverwinning.
BELGA Als Nairo Quintana zich mentaal kan opladen voor de Giro is hij de absolute topfavoriet voor de eindoverwinning.
Morgen gaat in het Noord-Ierse Belfast de 97e Ronde van Italië van start. Het is voor de tiende keer dat de Giro zich buiten de laars op gang trekt. Het zwaartepunt ligt ongetwijfeld in de loodzware slotweek. Verwacht wordt dan ook dat de favorieten daar alle registers zullen opentrekken. De snelle mannen krijgen dan weer hooguit acht kansen om hun kunstjes op te voeren.

In 1966 ging de Giro van start in Monaco, in 1973 in Verviers, in 1974 en 2000 in Vaticaanstad, in 1996 in Athene, in 1998 in Nice, in 2002 in Groningen, in 2006 in Seraing en in 2010 in Amsterdam. Nu trekt 'La Corsa Rosa' voor het eerst naar het eiland Ierland waar men rekent op drie dagen feest in en rond de Noord-Ierse hoofdstad Belfast. De renners openen de debatten met een ploegentijdrit van 21,7 km en twee ritten in lijn. Vervolgens vliegt de karavaan over naar de oostkust van Italië. Na nog een vlakke etappe naar Bari mogen de klimmers hun benen een eerste keer testen met vier ritten in het middengebergte. Tussendoor krijgen de spurters in de zevende etappe evenwel nog een kans op een pittig robbertje.

Stevig gekruide slotweek
Na nog enkele vlakke ritten en een tijdrit van 42 km over golvend parcours wordt het pas echt menens in het voorlaatste weekend. De bergritten naar Oropa en Plan di Montecampione zijn echter kinderspel in vergelijking van wat het peloton in de slotweek geserveerd krijgt. De Gavia en de Stelvio in de zestiende etappe; de San Pellegrino en de Redebus en finish op 1760 meter hoogte in Valsugana in de achttiende etappe en de Passo della Pura en de Selle Razzo met aankomst op de beruchte Monte Zoncolan in de twintigste etappe. Tussenin, in rit 19, wacht de renners nog een tijdrit met een beklimming van een kleine twintig kilometer in Bassano del Grappa.

Wat kunnen de oudjes nog?
Met Vincenzo Nibali ontbreekt de winnaar van vorig jaar maar de laureaten van 2010, 2011 en 2012 zijn wel paraat. Het gaat respectievelijk om Ivan Basso (Cannondale), Michele Scarponi (Astana) en Ryder Hesjedal (Garmin). Ook de 37-jarige Cadel Evans (BMC), onlangs nog de beste in de Ronde van Trentino, maakt zijn opwachting. De Australiër stond vorig jaar nog op het derde podiumtrapje en mag niet onderschat worden. Tot slot zette we ook een sterretje naast de naam van de 35-jarige Joaquim Rodriguez. De kopman van Katusha aast op revanche na zijn zure tweede stek in de Giro van 2012.

Made in Colombia
De stuk voor stuk rijpe dertigers lijken het beste echter wel gehad te hebben en dus kijken we vooral uit naar de Colombiaanse springveer Nairo Quintana. De 24-jarige kopman van Team Movistar wordt door zijn ploeg gedwongen om de Giro te rijden en de Tour te laten schieten. Benieuwd wat dat doet met de tweede uit de Tour van vorig jaar. Als hij zich mentaal kan opladen voor drie weken labeur krijgt hij een stevig streepje voor op zijn opponenten.

Quintana lijkt in ieder geval concurrentie te krijgen uit eigen land: Rigoberto Uran (Omega Pharma-Quick-Step) werd vorig jaar tweede en bij de ploeg van Patrick Lefevere hopen ze dat hij dat kunstje minstens kan overdoen. De voorbereiding van de 27-jarige Colombiaan verliep evenwel niet vlekkeloos en in de Ronde van Romandië maakte hij geen onuitwisbare indruk. Uitkijken is het ook naar Julian Arredondo (Trek Factory Racing). De pocketklimmer wist ons te charmeren in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik maar kampt nog steeds met visumproblemen. Tot slot kijken we reikhalzend uit naar de prestaties van Maxime Monfort. De kopman van Lotto-Belisol gaat voor de top-10.

Kittel versus de rest
In de vlakke etappes is het uitkijken naar wie anders dan sprintbom Marcel Kittel. In afwezigheid van André Greipel en Mark Cavendish is er niemand die eraan twijfelt dat de Duitser meermaals de armen in de lucht zal mogen steken. Beleefdheidshalve zullen we de tegenstanders van Kittel toch eventjes op een rijtje zetten: Nacer Bouhanni (FDJ.fr), Elia Viviani (Cannondale), Tyler Farrar (Garmin), Michael Matthews (Orica-GreenEdge), Giacomo Nizzolo (Trek Factory Racing), Ben Swift (Team Sky), Roberto Ferrari (Lampre) en Francesco Chicchi (Neri Sottoli). We zijn ook benieuwd of onze landgenoten Kenny Dehaes en Tosh Van der Sande (Lotto-Belisol) hun snelle benen kunnen doen spreken.

Spoelt Joaquim Rodriguez de wrange nasmaak van de Giro 2012 door?
GETTY Spoelt Joaquim Rodriguez de wrange nasmaak van de Giro 2012 door?
Rigoberto Uran eindigde vorig jaar tweede maar kende geen vlekkeloze voorbereiding.
PHOTO_NEWS Rigoberto Uran eindigde vorig jaar tweede maar kende geen vlekkeloze voorbereiding.
Cadel Evans eindigde vorig jaar derde en tankte vertrouwen in de Ronde van Trentino
GETTY Cadel Evans eindigde vorig jaar derde en tankte vertrouwen in de Ronde van Trentino
Maxime Monfort wil Lotto-Belisol een plaats in de top-10 bezorgen.
PHOTO_NEWS Maxime Monfort wil Lotto-Belisol een plaats in de top-10 bezorgen.
De vraag is niet of maar hoeveel keer Kittel het zegegebaar zal mogen maken in de Giro.
GETTY De vraag is niet of maar hoeveel keer Kittel het zegegebaar zal mogen maken in de Giro.