Herbeleef hoe openingsrit Giro erg verrassende ontknoping kende

Wat een verrassing! Lukas Pöstlberger wint!

Lukas Pöstlberger rijdt plots in de slotkilometer weg en houdt stand tot op de streep. Ongetwijfeld de grootste overwinning uit zijn carrière. Van een verrassing gesproken! Ewan wint de sprint van het aanstormende peloton voor Greipel.

203 km: kwartet ingehaald

De vier leiders worden  opgepeuzeld door het pak. In een rotvaart zet Quick-Step zijn treintje op de rails. Opletten in de bochtige finale! Enkele renners worden opgehouden door een haakse bocht.

199 km: wie wordt het?

Wie klaart de klus? Greipel, Gaviria, Ewan, of toch nog iemand anders? De nervositeit stijgt in het peloton. De favorieten zitten aandachtig voorin. Ook CCC komt even piepen. Gaan zij voor een stunt zorgen? Nog zeven kilometer!

193 km: treintjes worden gevormd

Benedetti, Teklehaimanot, Brutt en Zhupa nemen de duik richting Olbia. Zij hebben nog een bonus van 40 seconden. Ondertussen verschijnen onder meer Movistar, BMC en Dimension Data aan het front van het peloton. 

186 km: de blauwe trui is voor Benedetti

Net als op de voorbije twee klimmetjes van vierde categorie, komt Benedetti nu ook op de San Pantaleo als eerste aan de top. Hij rijdt morgen alvast in de bergtrui.

184 km: Bialoblocki past

De laatste helling van de dag, de San Pantaleo, valt niet te onderschatten. Bialoblocki moet de rol lossen. Met stroken tot twaalf procent kunnen de sprinters zich maar beter voorin houden. Stelt Benedetti zijn bergtrui veilig?

177 km: kans op geschiedenis wordt moeilijk

In de kopgroep zijn er twee nationaliteiten vertegenwoordigd die nog nooit een rit in de Ronde van Italië hebben gewonnen. Zhupa uit Albanië en Teklehaimanot uit Eritrea zullen (allicht) helaas geen geschiedenis voor hun land kunnen schrijven. Het peloton nadert al tot op slechts een anderhalve minuut.

175 km: vechtlust Teklehaimanot wordt beloond

Teklehaimanot heeft zijn revanche van in de eerste tussensprint beet. De Eritreeër was in Cannigione nipt sneller dan Brutt en Zhupa, en is zo virtueel leider in het algemene klassement. Op naar de laatste helling van de dag!

171 km: tweede tussenspurt komt eraan

De tweede en laatste tussensprint is er niet een zonder inzet. Naast de punten zijn er namelijk in Cannigione ook bonificaties te verdienen. Toont Zhupa zich ook hier de snelste?

164 km: trage wedstrijd

De tegenwind eist z'n tol. Daardoor liggen de renners zo'n twintig minuten achter op het traagste schema. De aankomst wordt binnen een klein uurtje verwacht.

154km: ook superhelden aanwezig tijdens Giro

152 km: gevaarlijke finale

Het wordt opletten geblazen in de straten van Olbia. In de slotkilometers liggen er namelijk enkele haakse bochten. De laatste bocht is op 500 meter van de streep. Laat ons hopen dat er geen slachtoffers vallen.

141 km: Serry maakt indruk

Pieter Serry rijdt op kop van het peloton zijn kans leeg voor Fernando Gaviria. Indrukwekkend van onze 28-jarige landgenoot die amper 27 dagen geleden nog ten val kwam en daar een sleutelbeenbreuk aan overhield.

134 km: Zhupa wint tussensprint

Zhupa troeft Teklehaimanot af in een spannende sprint. De Eritreeër lijkt de Albanees te remonteren, maar Zhupa gaat toch met de volle buit aan de haal.

127 km: wie mengt zich in eerste tussensprint?

Binnen een vijftal kilometer komt in Santa Teresa Gallura de eerste tussensprint eraan. Gaat er iemand zijn snelle benen tonen? Misschien is het wel aan Brutt en Bialoblocki, die zich afzijdig hielden voor de bergpunten.

113 km: bevoorradingszone

Nog een dikke 90 km af te leggen voor de kopgroep, dus is het tijd om de energietank nog wat bij te vullen. De voorgift van de leiders bedraagt nog drie minuten. Maestri is intussen al opgepeuzeld door het peloton.

102 km: mannetje minder in de kopgroep

De Trinita d'Agultu heeft een slachtoffer geëist, met name Mirco Maestri. De Italiaan van Bardiani hangt al op meer dan twee minuten van de leiders. Bialoblocki is echter weer voorin komen aansluiten.

91 km: Benedetti andermaal als eerste boven

Benedetti snelt in de laatste meters van de Trinita d'Agultu Teklehaimanot voorbij. De Eritreeër, die in het verleden ook al de bolletjestrui in de Tour droeg, is zichtbaar ontgoocheld. Twee op twee voor de Italiaan, die de bergtrui zo goed als beet heeft. Enkel Zhupa kan hem op de laatste helling nog bedreigen.

89 km: aanval Teklehaimanot

Teklehaimanot is niet van plan de bergtrui cadeau te doen aan Benedetti en dropt een bommetje op de tweede helling. Benedetti, Brutt en Zhupa gaan in de tegenaanval. Maestri en Bialoblocki haken af.

87 km: kopgroep op de tweede klim

De koplopers zijn weer samen en begeven zich op de tweede hindernis van de dag, de Trinita d'Agultu. Andermaal eentje van vierde categorie. De voorsprong van de zes leiders bedraagt nog een dikke vier minuten. 

78 km: wie zijn de grootste kanshebbers op het roze?

Naast de eerder vernoemde André Greipel, Fernando Gaviria en Caleb Ewan zijn er uiteraard nog snelle jongens die kans maken op de dagzege, en vooral op hét roze. Zo wordt het uitkijken naar de Italianen Giacomo Nizzolo en Sacha Modolo, maar ook de Ier Sam Bennett is een gevaarlijke klant. Zijn ploegmaat bij Bora-Hansgrohe, Matteo Pelucchi, is een outsider.

68 km: Benedetti verovert eerste bergpunten

Cesare Benedetti heeft duidelijk zijn zinnen gezet op de bergtrui. De renner van Bora-Hansgrohe springt tot tweemaal toe weg uit de kopgroep, en krijgt niet veel later het gezelschap van de Albanees Zhupa. Die laatste moet in de sprint bergop zijn meerdere erkennen in de 29-jarige Italiaan. De eerste bergpunten zijn voor Benedetti.

66 km: eerste helling

De zes dappere lieden snijden de eerste helling van de dag aan. De Multeddu (4de categorie) is een klim van 4,6 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 3,3%. Boven liggen de eerste punten voor het bergklassement te wachten.

56 km: voorsprong kopgroep slinkt

Naast de twee Belgische WorldTourformaties steekt nu ook Orica-Scott een tandje bij. De sprintersploegen willen zich duidelijk niet laten verrassen. De voorgift van de vluchters zakt terug tot onder de zes minuten.

48km: mooie herinneringen voor Gasparotto aan Sardinië

Enrico Gasparotto heeft mooie herinneringen aan de Giro-start in Sardinië. De Italiaan van Bahrein-Merida, vandaag met het rugnummer 4, greep er tien jaar geleden op de eerste dag meteen het roze nadat zijn team Liquigas de ploegentijdrit won. Eerder was het eiland in de Middellandse Zee ook al in 1991 de startplaats van de Ronde van Italië.

38 km: Lotto en Quick-Step aan de bak

Toch maar niet te gek doen met de voorsprong denken ze bij de Belgische WorldTourformaties en dus sturen Lotto Soudal en Quick-Step Floors een knecht naar het front. Beide teams hebben met André Greipel en Fernando Gaviria natuurlijk een echte topsprinter in huis. 'De Gorilla' was vorig jaar goed voor drie ritzeges, een garantie op succes de 34-jarige Duitser.

29 km: eerste beeld van de kopgroep

22 km: peloton houdt siësta

Het bonte gezelschap van zes kornuiten krijgt carte blanche van het peloton, de snelle mannen maken zich nog geen zorgen in deze meteen stevige (lees: vooral lange) etappe van 206 kilometer. De Italianen Benedett en Maestri, de Albanees Zhupa, de Rus Brutt, de Eritreeër Teklehaimanot en de Pool Bialoblocki hebben al ruim zes minuten bonus.

15 km: goede vlucht vertrokken

De eerste vroege vlucht van de Giro is een feit. Het zestal loopt stevig uit. Het peloton volgt al op meer dan vier minuten.

10km: eerste aanvalspoging

De renners komen uit het centrum, de rode vlag is intussen naar beneden: aanvallen geblazen! Zes renners zonderen zich af: Maestri, Benedetti, Bialoblocki, Brutt, Teklehaimanot en Zhupa. Zij rijden meteen een voorsprong van een minuut bij elkaar.       

Overzicht etappe

De renners moeten vandaag tussen Alghero en Olbia 206 km afleggen, met inclusief drie klimmetjes van vierde categorie -Multeddu (68 km), Trinita d'Agultu (90 km) en San Pantaleo (185 km) - op het programma. 

Ze zijn vertrokken!

Partito, met Astana op de eerste rij! Net als in 2007 trekken de renners zich op het eiland Sardinië op gang. Benieuwd of de snelle mannen de drie klimmetjes van vierde categorie, de laatste op 20 kilometer van de aankomst, zonder problemen verteren. Laat ons eerst afwachten wie er in de allereerste vroege vlucht van de Italiaanse rittenkoers zit.

Greipel opvallend rugnummer

Het rugnummer 108, van Wouter Weylandt, wordt niet meer uitgereikt. Daardoor start favoriet André Greipel met het rugnummer 100, én dat net in de 100ste editie van de Giro. Een voorteken?

Is dit de grote favoriet?

André Greipel is misschien wel de grote favoriet om meteen het roze te grijpen. Wat kan de oude Duitser van Lotto Soudal straks tegen het jonge geweld Fernando Gaviria en Caleb Ewan? Beiden amper 22 lengtes jong. Antwoord binnen een uur of vijf!

Jubileumeditie bijna van start

Goedemiddag dames en heren, welkom op de eerste rit van de 100ste editie van de Giro. Krijgen we straks het verwachte sprintersfestival in de straten van Olbia, of kan een vroege vlucht voor een geweldige verrassing zorgen? Startschot binnen een dik kwartier. De spanning stijgt!

AFP

Vandaag start op het eiland Sardinië de 100ste Ronde van Italië. In ruim drie weken koers gaan we op zoek naar de opvolger van Vincenzo Nibali. De 'Haai van Messina' van Bahrain Merida is zelf een van de topkandidaten om zichzelf op te volgen, maar krijgt stevige concurrentie van heel wat uit de kluiten gewassen klimgeweld. Denken we maar aan Nairo Quintana, Thibaut Pinot, Adam Yates, Mikel Landa en Bauke Mollema. Het explosieve geweld in de bergen is echter nog niet voor vandaag, beginnen doen we met een rit voor de snelle mannen.

Beginnen doen we met een lange etappe van meer dan 200 kilometer, 206 om precies te zijn, tussen Alghero en Olbia. Helemaal vlak mogen we die niet noemen want het peloton krijgt onderweg glooiende wegen te verteren, inclusief drie klimmetjes van vierde categorie: Multeddu (68 km), Trinita d'Agultu (90 km) en tot slot San Pantaleo (185 km). Het is maar zeer de vraag wat dat laatste bultje kan teweegbrengen op ruim 20 kilometer van de streep. In principe mag dit euvel de sprinters niet uit hun lood slaan, maar je weet maar nooit. Wie zijn trouwens de rappe krachten in deze jubileumeditie van de Giro? André Greipel en Fernando Gaviria lijken de grootste kleppers én verdedigen respectievelijk de Belgische kleuren van Lotto Soudal en Quick-Step Floors. Zij krijgen concurrentie van de Ier Sam Bennett (Bora), Caleb Ewan (Orica) en Sacha Modolo (UAE Team Emirates). En dat is nog maar het topje van de ijsberg der op ritsucces azende sprinters.

Mis niks van het openingsdebat in de Ronde van Italië, LIVE vanaf 12u10 bij HLN.be!

ANP
Photo News
Photo News