Greipel mikt op ritwinst in Giro

BELGA
André Greipel was al zes keer aan het feest in de Giro, tijdens vier vorige deelnames. Vorig jaar won hij maar liefst drie etappes, ook nu gaat hij voor ritwinst in deze Giro. Lukt hem dat op de eerste dag, dan mag hij meteen de roze trui aantrekken.

"Ik ben blij om terug te keren naar de Giro", aldus de sprinter van Lotto Soudal. "Een ritzege behalen is opnieuw mijn doel dit jaar. Het was een zwaar voorjaar, waarin ik veel rittenkoersen heb gereden zoals Abu Dhabi, Parijs-Nice, de Ronde van Catalonië en ook een aantal kasseiklassiekers. Na Parijs-Roubaix nam ik even rust om zowel fysiek als mentaal te herstellen. Na een week hervatte ik de trainingen. Misschien heb ik enkele dagen nodig om in het ritme te komen, zoals vorig jaar. Toen was het eerste weekend geen succes, maar na enkele dagen werd ik beter en beter, maar uiteraard zeg ik geen nee tegen de eerste Maglia Rosa in de 100ste Giro."

Vorig jaar was de Giro een groot succes met één ritzege voor Tim Wellens en drie sprintzeges voor de Duitser. "Uiteindelijk won ik drie ritten", laat hij optekenen, "maar we moeten realistisch zijn: één etappe winnen in een Grote Ronde is al een sterke prestatie. Tijdens deze honderdste Giro zullen we trachten een etappe te winnen met onze ploeg. Mijn ploegmaats zullen tijdens die drie weken ook hun eigen kans mogen gaan."

De kans dat de Duitser de Giro uitrijdt - dat deed hij enkel in zijn eerste deelname in 2008, niet in zijn laatste drie deelnames in 2010, 2015 en 2016 - lijkt ook nu klein aangezien Greipel ook wil scoren in de Tour in juli. "Of ik de Giro uitrijd? Laat ons zeggen dat het parcours van de laatste week niet op mijn lijf geschreven is", zegt hij. "Zowel ikzelf, de ploeg, als de Giro-organisator hebben graag dat ik hier aan de start kom, maar we moeten ook een goeie balans vinden in mijn wedstrijdschema om onze doelstellingen na te streven. Dus de kans bestaat dat ik de Giro vroeger verlaat. Maar we verkiezen uiteraard een deelname aan een fantastische koers als de Giro boven een alternatief programma."