Giro ontsnapt aan aanslag? Bomauto ontmanteld in aankomststad Dublin

PHOTO_NEWS
In de omgeving van de Ierse hoofdstad Dublin is gisteren uren voor de aankomst van de derde rit van de Giro een bomauto ontdekt en ontmanteld. Het vehikel werd aangetroffen op een parkeerterrein van een hotel. Een dreigende ramp werd zo vermeden want de Ronde van Italië had honderdduizenden mensen op de been gebracht langs het parcours.

De politie vond de auto op de parking van het Finnstown Country House hotel in Lucan, een voorstad van Dublin. Volgens de ordediensten zou de bom, voorzien van 20 kg springstof, van daar naar de geplande locatie worden gebracht. Daar stak een tipgever echter een stokje voor. Het explosief zou afkomstig zijn vanuit het Noord-Ierse Belfast, waar de Giro vorige week op gang werd gevlagd.

The Irish Independent meldt dat de bom vast zat aan een timer. "Ze was klaar om tot ontploffing te brengen", klinkt het in de krant. "Het explosief had voor een enorme ravage kunnen zorgen." De antiterrorismecel heeft inmiddels één verdachte opgepakt, een man die nauwe banden zou hebben met het Real IRA, een terroristische organisatie en een splintergroep van het IRA.

De Giro-karavaan verbleef drie dagen in Noord-Ierland en Ierland. Daar deden ze onder meer Belfast en Dublin aan. Vandaag reist de hele meute naar Italië en meer bepaald Giovinazzo, waar morgen de vierde rit van start gaat.

PHOTO_NEWS
EPA
AFP