Geen uitzendrechten? Dat houdt Renaat Schotte niet tegen

VRT COVERT 100STE GIRO MET SMARTPHONE VANUIT KNALROZE AUTO

Renaat Schotte
Wat doe je als commentator wanneer je omroep niet langer de uitzendrechten heeft op een wedstrijd die je al 15 jaar verslaat? Dan kruip je, gewapend met een smartphone en een rugzak vol enthousiasme, in een roze Volvo. Tenminste, dat is hoe Renaat Schotte van de VRT dit jaar naar de Giro trekt. "Wel veel bekijks met die auto."

De passagiers op de veerboot van Genua naar Sardinië keken gisteravond hun ogen uit. Terwijl zij met hun saaie gezinswagentjes inscheepten, stond er naast hen een knalroze Volvo te blinken. Aan boord twee Belgen: Sporza-commentator Renaat Schotte en zijn kompaan. "Vanuit deze auto gaan we de komende drie weken de Ronde van Italië volgen", legt Schotte uit. "Het roze is exact dezelfde kleur als die van het truitje waarin de leider rondfietst. Omdat het de 100ste editie van de Giro d'Italia is, hebben we een gepersonaliseerde nummerplaat laten maken: GIRO-IOO. We zijn ermee vanuit België naar hier gereden en ik mag wel zeggen: veel bekijks gehad. Sommige chauffeurs reden ons voorbij om zich dan weer te laten inhalen, zodat ze elk kantje van de wagen konden monsteren."

Eenzaam

Dat Schotte momenteel op weg is naar La Grande Partenza, zoals de start van de Giro wordt genoemd, is de normaalste zaak van de wereld. Het verschil met de vorige jaren is dat hij vanaf vrijdag niet elke namiddag in een commentaarhokje zal zitten. "Begin dit jaar zijn de uitzendrechten voor vier jaar verkocht aan Eurosport. Dat was natuurlijk een opdoffer, dit is mijn 17de Ronde van Italië, de voorbije 15 jaar heb ik het rechtstreekse commentaar geleverd. Vrij snel heeft mijn baas echter voorgesteld om toch te gaan, als 'eenzame reporter'. Ik had in de Ronde van San Juan in Argentinië behoorlijk wat filmpjes gemaakt met mijn smartphone en die werden goed bekeken op de sociale media: ik heb dan ook meteen 'ja' gezegd op het voorstel."


Bruggeling Schotte sprak tijdens zijn live-uitzendingen steevast enkele mondjes Italiaans. Wanneer je 'buongiorno, Girini' hoorde, wist je dat het begonnen was, als je hem de woorden 'ultimo chilometro' hoorde uitspreken, was de finish nabij. Dat zullen de Vlaamse kijkers dit jaar moeten missen, maar ze krijgen wel iets anders in de plaats. "Ik ga reportages maken voor alle platformen van de openbare omroep", klinkt het. "Startinterviews voor Sporza.be, bijvoorbeeld. Maar net zo goed bijdragen voor de radio of sfeerfoto's voor de sociale media. Het enige wat ik niet mag maken, zijn wedstrijdbeelden. In de Ronde van Frankrijk zou ik, enkel gewapend met mijn smartphone, weinig kunnen uitrichten. Maar de Ronde van Italië is een veel kleiner mediacircus."


Moederziel alleen hoeft Schotte Italië niet te doorkruisen: hij heeft het gezelschap van zijn stadsgenoot Steven Gailliaert. "Renaat had iemand nodig om achter het stuur te zitten en om hem logistiek bij te staan", zegt die. "Het toeval wil dat ik met mijn bedrijf net een nieuwe oplossing heb bedacht om grote bestanden snel te kunnen versturen. Door de dataverbindingen van verschillende mobiele netwerken te combineren, creëren we een virtuele breedband die in dit geval Italië met België verbindt. Technische ondersteuning die Renaat goed kan gebruiken en voor ons een ideaal proefproject."