Ga naar de mobiele website
^ Top

Gaviria sprint naar vierde ruiker, Stuyven knap derde

Fernando Gaviria juicht een vierde keer.
TDW Fernando Gaviria juicht een vierde keer.
Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) heeft ook de laatste massasprint in de Ronde van Italië naar zijn hand gezet. In de straten van Tortona troefde de Colombiaan Sam Bennett (Bora-Argon) af. Onze landgenoot Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) werd fraai derde. Tom Dumoulin (Team Sunweb) behoudt de roze leiderstrui.

Wie als sprinter in de honderdste editie van de Giro nog op het hoogste schavotje van het podium wilde pronken, was vandaag best op de afspraak. De dertiende etappe schotelde een biljartvlak parcours voor, een laatste gelegenheid voor de snelle mannen in deze Giro. Tussen Reggio Emilia en Tortona, de aankomstplaats ter ere van de in 1960 overleden Fausto Coppi, werden 167 kilometers afgemaald. De onfortuinlijke Geraint Thomas ging niet meer van start, hij ondervond nog teveel hinder van zijn val op weg naar de Blockhaus.

Vier onbevreesden zagen een avontuur best zitten, en gingen er vanaf kilometer één vandoor. Al werd de Zuid-Afrikaan Johann Van Zyl (Dimension Data) snel teruggefloten vanuit de volgwagen. Zijn chefs zagen het nutteloze van de onderneming toen al in. De Sloveen Matej Mohoric (UAE Team Emirates), de Rus Pavel Broett (Gazprom-RusVelo) en de Italiaan Vincenzo Albanese (Bardiani CSF) - de jongste van het peloton - mochten zich wél uitleven en fietsten een maximale voorsprong van twee minuten en dertig seconden bij elkaar. Quick-Step Floors en Lotto Soudal hielden vanuit de achtergrond de teugels strak in handen en speelden naar believen met de voorsprong van de drie avonturiers.

Mohoric, Albanese en Broett kozen het ruime sop.
TDW Mohoric, Albanese en Broett kozen het ruime sop.

Onderweg viel er niet veel te noteren. Bij de twee tussensprints trok Fernando Gaviria de puntentrui nog wat steviger rond zijn schouders. De Colombiaan graaide op kousenvoeten telkens de overgebleven knikkers mee. Zowat het enige waar we ons aan konden opwarmen in een voorts kleurloze etappe.

Op 22 kilometer van de streep was het liedje van de drie leiders uit. Het sein voor de sprintersploegen om er stevig de pees op te leggen. Intussen was er ook een zijwind die flink kwam opzetten, maar alle ploegen hielden hun kopmannen en kanshebbers op ritzege evenwel goed vooraan. De grote groep denderde richting aankomst, de verwachte massaspurt was een feit. Lange tijd leek Sam Bennett (Bora-Argon) de overwinning te grijpen maar met een indrukwekkende remonte ging Gaviria over de Ier. Ploegmaat Richeze maakte plaats, de Colombiaan dook in het gaatje en maakte het meesterlijk af. Onze landgenoot Jasper Stuyven strandde op een knappe derde plaats. Tom Dumoulin blijft in het roze.

TDW
TDW

Uitslag 13e rit - Top 10:
1. Fernando Gaviria (Col/QST) de 167km in 3u47:45 (gem. 43,99561km/u)
2. Sam Bennett (Ier/BOH) op 0:00
3. Jasper Stuyven (Bel/TFS) 0:00
4. Roberto Ferrari (Ita/UAD) 0:00
5. Ryan Gibbons (ZAf/DDD) 0:00
6. Rudiger Selig (Dui/BOH) 0:00
7. Sacha Modolo (Ita/UAD) 0:00
8. Caleb Ewan (Aus/ORS) 0:00
9. André Greipel (Dui/LTS) 0:00
10. Vyacheslav Kuznetsov (Rus/KAT) 0:00

Stand na rit 13 - Top 10:
1. Tom Dumoulin (Ned/SUN) de 2293,8km in 56u28:53 (gem. 40,61161km/u)
2. Nairo Quintana (Col/MOV) op 02:23
3. Bauke Mollema (Ned/TFS) 02:38
4. Thibaut Pinot (Fra/FDJ) 02:40
5. Vincenzo Nibali (Ita/TBM) 02:47
6. Andrey Amador (CRi/MOV) 03:05
7. Bob Jungels (Lux/QST) 03:56
8. Domenico Pozzovivo (Ita/ALM) 03:59
9. Tanel Kangert (Est/AST) 03:59
10. Ilnur Zakarin (Rus/KAT) 04:17
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug