Dumoulin zucht sneller dan Dennis en Campenaerts in openingstijdrit Giro

AFP
Tom Dumoulin heeft de openingstijdrit van de 101ste Ronde van Italië naar zijn hand gezet. De Nederlandse titelverdediger was over 9,7 kilometer in Jeruzalem twee seconden sneller dan Rohan Dennis en Victor Campenaerts, die in dezelfde tijd van de Australiër finishte. Chris Froome verloor meer dan een halve minuut.

Nog voor de start van de tijdrit gingen drie renners tegen de vlakte. En dat waren geen kleine namen: Chris Froome, Miguel Angel Lopez en Kanstantin Siutsou. Froome en Lopez likten hun wonden, terwijl Siutsou met een gebroken derde nekwervel naar het ziekenhuis werd gebracht. Domenico Pozzovivo moet zo de Giro zonder zijn belangrijke pion afwerken.

Het parcours in Jeruzalem was dus best gevaarlijk, al belette dat Rohan Dennis niet om risico’s te nemen. De Australische topfavoriet pakte uit met een straffe chrono: 12 minuten en 4 seconden, goed voor een gemiddelde van meer dan 48 km/u. Even schrikken voor Victor Campenaerts, die vooraf op de roze trui mikte.

AP

Onder meer José Gonçalves en Pello Bilbao beten hun tanden stuk op de chrono van Dennis. Zo ook Tim Wellens, die het traject een halve minuut trager aflegde dan de Australiër. Knappe tijd van de Lotto-Soudal-renner, maar het was toch vooral uitkijken naar diens ploegmakker: Campenaerts. 

De Europese kampioen tegen de klok was alvast sneller bij het eerste tussenpunt. Uiteindelijk werd het een thriller aan de streep. Een verschil van slechts enkele honderdsten, in het voordeel van Dennis. Pech voor de Belg.

AFP

Nadien nog drie kanshebbers voor de dagzege: Chris Froome, Tony Martin en Tom Dumoulin. 'Der Panzerwagen' stelde teleur, terwijl ‘Turbo Tom’ bij het eerste tussenpunt de toptijd realiseerde. De Nederlandse titelverdediger deelde een tik uit aan Froome, die enkele kilometers verderop in 12’39” finishte. Matig. 

Enkel Dumoulin kon nog onder de tijd van Dennis duiken. Spanning troef. De Australiër bibberde op z’n hotseat, en zag hoe de Nederlander van Team Sunweb na 12’02” over de streep snelde. Twee tellen sneller dan Dennis. Nederland boven. Straffe prestatie van Dumoulin, die Froome nu al op 37 seconden zet.

AFP

Speel mee met de Gouden Giro en win

Word ploegleider van je eigen team in de Ronde van Italië met de Gouden Giro. Kies 15 renners, sprokkel zoveel mogelijk ritoverwinningen en maak elke rit kans op een Jaguar racefiets of mountainbike, laptops, friteuses ... of onze hoofdprijs van € 10.000 in het eindklassement. Meer info HIER!

AFP15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • dretie munkies

  Jammer dat Tom gestart is in deze Giro die NOOIT had mogen starten in Israël (tenzij dit land een andere politieke koers opgaat)

 • Jellen Strobbe

  Croonen moet nu puur natuur rijden en dit valt nu al op

 • Didier VandeVyver

  schandalig wat heeft Israel met Giro, Tour de France en Vuelta te maken ... dit is Europa niet

 • YVES DE GROOTE

  Waarom start een Italiaanse koers in Azië? Waarom start een Europese koers in een Aziatisch land waar ongewapende betogers worden neergeknald?

 • Peet V gilst

  prachtige prestatie van Tom...