Dumoulin verbaast net zoals in de Vuelta: "Mijzelf verrast, maar misschien verlies ik op één dag alles"

AP
Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) deed vandaag in de eerste bergetappe van de Giro een goede zaak voor het klassement. De 25-jarige Nederlander liep verder uit op zijn grootste concurrenten en behoudt ook na de zesde etappe zijn roze leiderstrui. We moeten dan ook even terugdenken aan de Vuelta van vorig jaar, waar hij ei zo na voor een geweldige stunt zorgde. Zit dat er opnieuw in?

"Ik voelde me goed vandaag, beter dan ik verwacht had", zei de Maastrichtenaar. "Ook op die slotklim draaide het goed. Ik droeg Tobias Ludvigsson en Georg Preidler op om tempo te maken in het eerste deel van de klim en daarna namen andere teams het over. Toen Nibali in de aanval ging, op een verkeerd moment toch, had ik het ook even moeilijk, maar Team Sky bracht hem terug. Ik zag dat hij het toen moeilijk kreeg en profiteerde van dat moment om zelf in de aanval te gaan, nochtans was dat vooraf niet zo gepland. Maar ja, als je een opportuniteit ziet, moet je die grijpen. Het was ook een klim die me goed lag en alles draaide perfect uit."

Conclusie positief
Zakarin en Pozzovivo pikten aan, maar werkten niet meteen mee in de ontsnapping. "Dat kan ik begrijpen", oppert Dumoulin. "Ze keken nog even de kat uit de boom in het begin. Op het eind kost me dat misschien nog enkele seconden, omdat ik het toen lastig kreeg van al dat werk. Maar de conclusie van deze dag is alleen maar positief."

Trui verdedigen
"Het is een beetje onverwacht dat ik het roze nog draag, ik verras mezelf. Maar ik ben er blij mee en, eerlijk, ik weet niet wat ik nog mag verwachten. De vooruitzichten zijn goed, morgen en vrijdag moet ik die roze trui wel kunnen behouden. En dan is er de tijdrit van zondag in Chianti. Ik denk dat ik normaal gezien nog een paar dagen langer in het roze kan rijden. Het klassement? Ik herhaal, ik heb me niet speciaal voorbereid op het hooggebergte. Ik heb enkel de Giro voorbereid met de tijdritten in mijn gedachten. Vandaag verraste ik mezelf. Maar misschien verlies ik op een dag wel alles. Maar zolang die dag er niet is, verdedig ik mijn roze trui", besloot hij.

TDW
Photo News
TDW
Photo News
EPA
EPA
EPA