Dumoulin mikt op tijdritwinst en roze trui: "Cancellara wordt taaie klant"

TDW
Tom Dumoulin maakt zijn debuut in de Giro. De Nederlandse hoop op de roze trui mikt, ondanks zijn zesde plaats vorig jaar in de Vuelta, niet op een goed klassement, maar op ritwinst in de tijdritten. "Ik kijk uit naar mijn debuut", klinkt het bij de kopman van Giant-Alpecin. "Koersen voor eigen volk, het is altijd iets speciaal, het geeft dat tikkeltje extra."

Er wacht Dumoulin met de openingstijdrit over 9,8 kilometer in Apeldoorn een uitgelezen kans op ritwinst en de roze trui. "Ik hoop op die overwinning", zegt hij. "Maar ik besef ook dat het niet gemakkelijk zal worden, de concurrentie is groot, aan Cancellara heb ik een taaie klant. Dat wordt de grote favoriet. Als hij de benen heeft van in de Tirreno waar hij de tijdrit won, dan kan ik hem niet kloppen. Dan zijn er nog Jos van Emden, wereldkampioen tijdrijden Vasil Kiryienka (sic) en misschien nog enkele andere renners, ik heb de startlijst nog niet bekeken." Geen slecht idee om dat toch eens te doen, want Kiryienka rijdt niet mee.

ANP

Nog niet verkend
Vorig jaar had hij de proloog in Utrecht tijdens de Tour de France, waar hij uiteindelijk vierde werd, vooraf maar liefst zes keer verkend. "Dit jaar heb ik het parcours nog niet gezien. Het wordt morgen de eerste keer dat ik zal verkennen. Dat moet wel lukken. Ook in de Ronde van Romandië deed ik het zo vorige week, één verkenning met de fiets en één met de wagen en ik kende het parcours uit het hoofd. Vorig jaar kende ik de Tour het parcours ook, maar toch pakte ik een aantal bochten de dag zelf verkeerd aan, ik was niet gefocust genoeg. Dat moet vrijdag beter, die focus, van start tot eind. Daar kan ik nog progressie in maken."

Photo News

Motivatie uit tweede plaatsen
Dumoulin wist dit seizoen nog niet te winnen en werd dit jaar al drie keer tweede in een tijdrit. In de proloog van Parijs-Nice moest hij Michael Matthews voor zich dulden. In de Ronde van Romandië vorige week was Ion Izagirre in de proloog zes seconden sneller in de sneeuw en regen dan de Nederlander en in de tijdrit van diezelfde ronde werd hij verrast door de Fransman Thibaut Pinot. "Ik baalde wel in Romandië, om die tweede plaatsen, tegelijkertijd motiveert het me ook om het nu nog beter te doen. Ik reed daar twee keer een sterke tijdrit, maakte geen fouten, maar twee keer was iemand anders sterker. Dat moet je dan gewoon erkennen. Ik ben hongerig naar de zege, natuurlijk, maar het bezorgt me geen extra druk."

ANP

Rio, Rio, Rio
Bij zijn team Giant-Alpecin staat de zegeteller op nul. "Ook dat bezorgt me niet extra stress", aldus Dumoulin. "Ze leggen geen druk op, de meeste druk komt van mezelf. Ik wil gewoon graag winnen, voor mezelf en voor het team." Het klassement is alleszins geen ambitie voor Dumoulin, wel ritwinst benadrukte hij nog eens. "Heeft er nog nooit een Nederlander de Giro gewonnen", reageerde hij op een vraag van een Italiaans journalist. "Dat wist ik niet, maar ik zeg je nu al: het zal ook dit jaar niet het geval zijn. Vorig jaar reed ik een mooie Vuelta, maar afgelopen winter hebben het team en ik de koppen samen gestoken en kiezen we voluit voor die olympische tijdrit in Rio, het is een parcours dat me moet liggen. De Spelen zijn uniek, slechts om de vier jaar. Daarom ligt de focus dit jaar voluit op de tijdritten en wil ik me daarin nog verder verbeteren. Dat is ook in deze Giro het doel, winst in één van de drie tijdritten. Moest ik op het klassement mikken, dan had ik een hoogtestage vooraf ingelast aan deze Giro, maar dat deed ik niet, want we kiezen echt voor die tijdritten. Ik mik dus niet op een klassement, al weet je natuurlijk nooit hoe de kansen liggen na een week of twee weken, maar eerlijk gezegd, veel verwacht ik er niet van."

TDW