Dit zijn de dertien Belgen in de 100ste Giro d'Italia (en dit is wat u van hen kan verwachten)

Bart De Clercq keert na vier jaar terug in de Giro.
BELGA Bart De Clercq keert na vier jaar terug in de Giro.
Morgen wordt in Alghero de 100ste editie van de Giro d'Italia op gang getrapt en in die jubileumeditie verschijnen ook dertien landgenoten aan de start. Een overzicht.

Victor Campenaerts (LottoNL-Jumbo, 25)

Een topvijfnotering in een individuele tijdrit van WorldTourniveau heeft hij al (vijfde vorig jaar in de Vuelta), een topdrieplaats is het volgende doel. Daar krijgt de Belgische kampioen in de discipline de komende weken welgeteld twee kansen toe. Vooral het glooiende parcours van de tiende etappe tussen Foligno en Montefalco (39,8 kilometer) biedt mogelijkheden. Voor de rest wordt het net als Jurgen Van den Broeck knechten voor klassementstroef Kruijswijk.

Victor Campenaerts.
Photo News Victor Campenaerts.

Bart De Clercq (Lotto-Soudal, 30)

Keert na vier jaar afwezigheid terug naar de Giro en wordt er door zijn team uitgespeeld als klassementspion, samen met Maxime Monfort. "Hij heeft er zijn zinnen op gezet", zegt ploegleider Bart Leysen.

De Clercq bleef dit seizoen voorlopig nog onder de radar, maar reed volgens Leysen wel sterke Ardennenklassiekers. "Bart is er klaar voor. Ik zie voor hem een plaats weggelegd tussen tien en vijftien. Hoger mag ook natuurlijk."

Laurens De Plus (Quick.Step Floors, 21)

Maakt op zijn 21ste zijn groterondedebuut. Doet dat in een ploeg met vrijbuiters, zonder echte kandidaat-eindwinnaar. Dat opent perspectieven in de iets lastigere etappes. Profileerde zich bij de jeugd zelf als klassementsrenner, maar is daar in deze fase van zijn profcarrière (nog) niet rijp voor. 'Pluske' is van alle markten thuis. Kan dus ook werken voor Gaviria.

De Plus maakt op zijn 21ste zijn groterondedebuut.
BELGA De Plus maakt op zijn 21ste zijn groterondedebuut.

Jasper Stuyven (Trek-Segafredo, 25)

Enige Belg bij Trek. Deed na zijn sterke afsluiter van het voorjaar (4de in Roubaix) extra vertrouwen op in Frankfurt, waar hij de spurt aantrok voor Degenkolb maar achteraf gezien beter zijn eigen kans had gegaan (7de). Zit wel een beetje tussen twee vuren, met Nizzolo als spurttroef en Mollema als klassementspion. Mag hopelijk wel ergens eens zijn kans gaan.

Dylan Teuns (BMC, 25)

Toe aan zijn tweede grote ronde, na de Vuelta vorig jaar. Zijn sterke prestaties in de Waalse Pijl (derde) en Luik-Bastenaken-Luik (24ste in dienst van Van Avermaet) zullen hem een boost hebben gegeven. In een team dat erom bekendstaat altijd mordicus vast te houden aan één welafgelijnd doel, in dit geval: rijden voor het klassement van Tejay Van Garderen, komt er wellicht weinig speelruimte.

En ook nog: Maxime Monfort, Sean De Bie en Jasper De Buyst (Lotto-Soudal), Dries Devenyns, Iljo Keisse en Pieter Serry (Quick.Step Floors) en Ben Hermans (BMC)