Diego Ulissi wint eerste bergrit na knappe remonte in laatste meters

GETTY
Diego Ulissi (Lampre) heeft de achtste etappe in de Ronde van Italië gewonnen, een stevige bergrit over 179 kilometer met start in Foligno en aankomst in Montecopiolo. Het was de Fransman Rolland die op weg leek naar de zege, maar in de laatste meters plaatsten Kiserlovski en Ulissi een enorme versnelling. De Italiaan Ulissi toonde zich finaal de sterkste. Evans is de nieuwe leider. Scarponi op zijn beurt mag zijn ambities opbergen. De Italiaan verloor negen minuten op de favorieten.

Al redelijk vroeg in de wedstrijd reden tien renners, waaronder Julian Arredondo en Boasson Hagen, weg uit het peloton. Hun voorsprong schoot pijlsnel de hoogte in, tot 8'30" na een kleine veertig kilometer. Daarna was het lange tijd windstil in de wedstrijd. Pas op 60 kilometer van de meet barstte de hel voorin los. Met nog drie beklimmingen voor de boeg kon het echte klimwerk beginnen. Op de Cippo di Carpegna, een beklimming eerste categorie, sneuvelden de koplopers één voor één. Met Arredondo, Pirazzi en Quemeneur vormde zich een nieuwe kopgroep. In het peloton loste leider Michael Matthews de rol. De Australiër zou zijn roze trui uiteindelijk verliezen aan landgenoot Evans.

Niet Arredondo, niet Rolland en niet Moreno
Voorin was Arredondo duidelijk de sterkste. De Colombiaan voelde de benen kriebelen en op een kleine veertig kilometer van de streep plaatste hij een versnelling. Pirazzi en Rolland probeerden met z'n tweetjes de kloof te verkleinen, maar het tempo was niet naar de zin van Rolland. De Fransman was ijzersterk en reed op de laatste beklimming op en over de moegestreden Arredondo. Rolland leek op weg naar de zege, maar in de laatste meters zette de Spanjaard Daniel Moreno zijn turbo aan. Ook die aanval bleek onvoldoende, waardoor de Kroaat Kiserlovski en de Italiaan Ulissi voor de zege streden. Ulissi toonde zich de allerbeste en pakte zijn tweede zege in deze Giro. De Nederlander Wilco Kelderman werd op zes seconden derde. Cadel Evans is de nieuwe leider. De Australiër heeft 57 seconden voorsprong op de Colombiaan Rigoberto Uran. De Pool Rafal Majka is op 1'10" derde.

"Hier had ik niet op gehoopt", reageerde Ulissi na zijn tweede ritzege. "Eigenlijk zat ik de hele rit in de verdediging te koersen. Maar uiteindelijk kon ik toch nog voor de dagzege sprinten. Ik ben heel euforisch nu."

BELGA
EPA
GETTY
AP

Uitslag:
1. Diego Ulissi (Ita/Lampre) de 179 km in 4u47:47
2. Robert Kiserlovski (Kro/TRE)
3. Wilco Kelderman (Ned/BKN) op 0:06
4. Nairo Quintana (Col/MOV)
5. Cadel Evans (Aus/BMC) 0:08
6. Rigoberto Uran (Col/OPQ)
7. Domenico Pozzovivo (Ita/ALM)
8. Rafal Majka (Pol/TIN) 0:14
9. Fabio Aru (Ita/AST) 0:17
10. Ryder Hesjedal (Can/GRM) 0:20

EPA
GETTY
GETTY
PHOTO_NEWS
AP
EPA
EPA
BELGA
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS