Dennis is heer en meester tegen de klok, sterke Yates houdt Dumoulin op ruime afstand in het klassement

Photo News
Rohan Dennis heeft de tweede en laatste individuele tijdrit van deze Giro naar zijn hand gezet. De 27-jarige Australiër van BMC was over 34 kilometer veertien tellen sneller dan Tony Martin. Tom Dumoulin finishte als derde en liep ‘slechts’ één minuut en vijftien seconden in op rozetruidrager Yates. De Brit blijft zo ruim leider. 

De eerste richttijd kwam op naam van de talentvolle Mads Pedersen. De tweede van de Ronde van Vlaanderen klokte af in 41’04”. De Ier Ryan Mullen beet zijn tanden stuk op de chrono van de Deen, en niet veel later bleef ook Victor Campenaerts drie tellen boven de tijd van Pedersen. Geen zege dus voor de Belg, die na afloop logischerwijs teleurgesteld was.

Wat Mullen en Campenaerts niet konden, flikte Alex Dowsett wél. De Brit van Katusha dook liefst 24 seconden onder de chrono van Pedersen. Straf, maar niet straf genoeg. Jos van Emden en een ijzersterke Tony Martin legden het traject nog een stuk sneller af. ‘Der Panzerwagen’ mocht zo in de hotseat plaatsnemen.

Dennis klasse te sterk

Nadien was het uitkijken naar tijdritspecialist Rohan Dennis. De Australiër maakte de hoge verwachtingen helemaal waar en finishte in een tijd van exact 40 minuten, veertien seconden beter dan Martin. Ten slotte kon slechts één man Dennis van de dagzege houden: Tom Dumoulin.

Vooraf moest ‘Turbo Tom’ 2’11” goedmaken op Simon Yates. Te veel, zo bleek. De rozetruidrager bewees andermaal zijn hoogvorm en werkte een sterkte tijdrit af. De dagzege van Dennis kwam daarnaast niet meer in gevaar. Tom Dumoulin moest vrede nemen met de derde plek en nadert tot op 56 seconden van Yates in het klassement. 

Na afloop hebben de koerscommissarissen verscheidene renners een tijdstraf opgelegd omdat ze stayerden tijdens de tijdrit. Fabio Aru, Diego Ulissi en Mads Pederden zijn de prominentste gesanctioneerden. Aru zakte in de rituitslag van de 6de naar de 8ste plaats, Ulissi van de 8de naar de 45ste en Pedersen van de 12de naar de 19de. Beste Belg Victor Campenaerts schuift daardoor van de 11de naar de 13de stek op.

Aru kreeg twintig seconden straftijd, Pedersen, Rémi Cavagna en Ben Hermans dertig, Ulissi en Valerio Conti twee minuten.

ANP

Campenaerts: "Ik had geen vermogen"

In Jeruzalem eindigde Victor Campenaerts nog derde in de openingstijdrit, op twee seconden van winnaar Tom Dumoulin. Maar die prestatie kon de Belg vandaag niet evenaren. "Dit is een tegenvaller", aldus Campenaerts. "Na een kwartier wist ik het al. Toen kwam ik op een stuk waar je veel vermogen kon trappen. Dat is mijn ding normaal gezien, maar ik denk dat het mijn slechtste stuk van de tijdrit was. Ik reed daar echt traag en moest zien dat ik niet over mijn toeren ging. Anders moest ik tijdens het laatste deel misschien wel voet aan de grond zetten."

Een duidelijke verklaring voor de mindere prestatie heeft Campenaerts niet. "Zoiets is moeilijk te verklaren. Waarom lukt het de ene dag wel en de andere niet? Geen idee. Ik ben intussen al twee weken in koers dus het was geen specifieke voorbereiding op deze tijdrit, maar ik had vooraf wel het gevoel dat ik de juiste benen had. In Jeruzalem zat ik constant over mijn limiet te rijden. Dat lukte nu echt niet."

Voor de tijdrit kreeg het vertrouwen van de Europese kampioen wel een kleine deuk. "Het regende voor de verkenning en dat heeft toch wel voor paniek gezorgd. Raar, want ik kan normaal gezien heel goed om met stress. Meestal leg ik mezelf zelfs nog extra druk op omdat ik het kan omzetten in positieve energie. Door de regenval besloot ik andere tubes te laten leggen, maar dan bleek de weg toch nog volledig op te drogen. Ik besloot de tubes wat harder te zetten, maar niet meer te wisselen. Nu, daar lag het zeker niet aan. Het heeft mij misschien vijf seconden gekost."

BELGA
ANP

Dennis: "Ik ga voor top 10 in eindklassement"

Dag zestien was het dan toch raak voor de Australiër, die deze Giro al vier dagen de roze trui droeg. "Graag had ik in Israël al gewonnen, maar dat we een dag later de roze trui grijpen was ook al heel mooi", aldus Dennis. "Dat ik nu ook nog deze tijdrit win, maakt deze Giro al geslaagd. Ik zat vandaag vrij comfortabel in de hotseat, zeker toen ik bij het eerste tussenpunt zag dat Dumoulin al een achterstand had. Bovendien doe ik met deze prestatie een prima zaak in het klassement. Ik sta nu zesde en een plek in de top tien is het einddoel zondag."

Maar dan zal Dennis wel een paar bergritten moeten overleven. "En het zal nog heel zwaar worden, ik zal mijn ploeg nodig hebben. Zij brengen mij zo ver mogelijk en vanaf dan zal ik zelf alles geven. Er zijn vandaag een aantal klimmers die verrassend weinig tijd verliezen en ik verwacht nog gekke toestanden in de bergetappes. Veel jongens zullen pijn lijden en daar zal ik zelf bij zijn. Ik ben benieuwd hoe ik de laatste bergritten in zo'n derde week verteer. Ik ga volhouden en zien waar ik strand."

AFP

Yates: "Ik kan nu defensiever koersen"

"Ik ben echt heel blij met dit resultaat", klonk het bij Simon Yates. "Ik voelde me prima en had ook meteen een goed ritme te pakken. Het draaide lekker en in het eerste gedeelte verloor ik niet zoveel tijd. Dat probeerde ik vol te houden, maar de laatste tien kilometer ben ik echt duizend keer gestorven. Aan de meet dacht ik dat ik meer tijd zou verliezen, maar dat bleek gelukkig niet het geval."

Yates kan de laatste bergetappes deze week met een gerust gemoed aanvatten. De Brit verdedigt in de stand een bonus van 56 seconden op Dumoulin en de voorsprong op nummer drie Domenico Pozzovivo bedraagt zelfs al 3:11. "Dit zou wel eens mijn tactiek kunnen veranderen", aldus Yates, die deze Giro indruk maakte met zijn aanvallende manier van koersen. "Voor de fans is het misschien jammer, maar ik kan nu defensiever rijden. Ik heb niet alleen een voorsprong op Tom, maar ook daarachter gaapt een mooi gat op de andere klassementsrenners. Ik zal moeten bekijken hoe ik de komende bergritten aanpak. Bij voorkeur was mijn voorsprong op Tom nog groter, maar ik ben al heel blij met waar ik nu sta."

Photo News
EPA21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido van der smissen

  goede analyse van jenny

 • johan Maddens

  Topsport zonder doping ,wie geloofd daar nog in . En middelen die nog niet opgespoord kunnen worden bestaan ook ! Epo was ook al een paar jaartjes in het peloton voor het opgespoord werd . Wie niet mee kan zal met doping ook niet mee kunnen .

 • Philippe Vander Haeghen

  Kijk naar de OS in Londen. De Britten haalden daar medailles met hopen.

 • marcel haagen

  Wanneer stond er voor het laatst een Belg op het podium van een grote ronde ? Goed gedaan van de Nederlander. In ieder geval spannender dan de doodsaaie ritten in de ronde van Frankrijk.

 • Henkie Janssen

  @Hans Hoppe weinig verstand van koers. Ge kunt beter postduiven gaan kijken.