De Gendt: "Winst met Uran is mogelijk"

Thomas De Gendt rijdt in dienst van de Colombiaan Uran maar mag zich in de tijdritten en overgangsetappes uitleven.
PHOTO_NEWS Thomas De Gendt rijdt in dienst van de Colombiaan Uran maar mag zich in de tijdritten en overgangsetappes uitleven.
Thomas De Gendt rijdt de Giro in dienst van de Colombiaan Rigoberto Uran. De 27-jarige Waaslander van Omega Pharma-Quick-Step ziet het alvast zitten: "Winst is volgens mij zeker mogelijk, maar het podium is al een mooi doel op zich," zegt De Gendt. In de tijdritten en overgangsetappes mag de onvoorspelbare Waaslander zijn ding doen.

Het kan verkeren, wist de Nederlandse dichter Bredero. De stelling is zeker van toepassing op Thomas De Gendt. In 2012 verraste de Oost-Vlaming vriend, vijand en zichzelf met een derde plaats in het eindklassement van de Giro en een prestigieuze ritzege op de Stelvio. Het leverde zijn toenmalige werkgever Vacansoleil tonnen publiciteit op. 

Twee jaar later ziet de carrière van De Gendt er minder rooskleurig uit. Na een tegenvallend seizoen kon hij slechts in extremis en tegen sterk verlaagde voorwaarden een plaatsje in de kern van Omega Pharma-Quick-Step bemachtigen. De kopman in wording moet opnieuw onderaan de ladder beginnen en voor knecht spelen, ook in de wedstrijd die hij twee jaar geleden mee kleurde.

De immer laconieke De Gendt laat het niet aan zijn hart komen en cijfert zich zonder morren weg voor kopman Rigoberto Uran: "Met de ploegentijdrit zullen we proberen om Uran al een mooie voorsprong te geven om aan de Giro te beginnen. Daarna moeten we vooral in de klimetappes met zoveel mogelijk renners rond hem blijven. Winst is volgens mij zeker mogelijk, maar het podium is al een mooi doel op zich."

Mag 'De Schorpioen van Beveren' toch eens aan zichzelf denken in de komende drie weken? "In de tijdritten is het ieder voor zich en mijn conditie zit goed. Ook in enkele overgangsetappes krijg ik de ruimte om mezelf te tonen. Ik heb dus zeker niet het gevoel dat ik mijn persoonlijke ambities aan de kant moet zetten," verduidelijkt De Gendt.

De Gendt: "We moeten in elke rit zo lang mogelijk bij Uran rijden"
EPA De Gendt: "We moeten in elke rit zo lang mogelijk bij Uran rijden"