De Gendt kraakt en barst opnieuw in het slot, Arredondo maakt het af

AFP
De 25-jarige Colombiaan Julian Arredondo (Trek) heeft donderdag de achttiende etappe in de 97e Ronde van Italië gewonnen. Na 171 kilometer van Belluno naar Valsugana had de leider in het bergklassement op de top van de Rifugio Panarotto 17 seconden voor op zijn landgenoot Fabio Duarte. De Ier Philip Deignan finishte op 37 seconden als derde. Thomas De Gendt was met een zesde plaats op 1:38 beste Belg.

De 24-jarige Colombiaan Nairo Quintana (Movistar) behield de roze leiderstrui. Hij heeft 1:41 voor op zijn landgenoot Rigoberto Uran en 3:29 op de Fransman Pierre Rolland, die over de Australiër Cadel Evans naar de derde plaats wipte. Maxime Monfort is eerste Belg: 14e op 25:16.

Op de eerste klim van de dag toonde Arredondo meteen zijn ambitie voor het bergklassement. Nadat een gretige Tim Wellens zonder succes geprobeerd had om te ontsnappen, ging de drager van de blauwe bergtrui zelf op stap. Hij kreeg het gezelschap van tien andere renners, onder wie Wellens en De Gendt, die allebei ook woensdag al mee waren in de vroege vlucht.

In het peloton van rozetruidrager Quintana hielden de favorieten de benen stil. Voorin kwamen nog drie andere renners aansluiten en vrij snel werd duidelijk dat er veertien renners vertrokken waren voor de vlucht van de dag: Franco Pellizotti, Emanuele Sella, Julian Arredondo, Thomas De Gendt, Ivan Rovny, Martijn Keizer, Dario Cataldo, Tim Wellens, Fabio Duarte, Philip Deignan, Edoardo Zardini, Alberto Losado, Matteo Rabottini en Ivan Basso. Zij reden een mooie voorsprong van bijna 8 minuten bij elkaar.

Net zoals op de Passo del Pellegrino ging Arredondo op het eind van de tweede beklimming van de dag, de Passo del Redebus op de trappers staan en greep hij het maximum van de bergpunten. Vlak voor het begin van de slotklim, op 17 kilometer van de finish, waagde De Gendt zijn kans voor de ritzege. Vrij snel sprokkelde hij 20 seconden bij elkaar, maar tegen het geweld van Arredondo en Duarte had hij geen verhaal. Op 6 kilometer van de finish werd hij gegrepen door de dansende Colombianen. Wat later kregen ze nog het gezelschap van Deignan. Ook De Gendt vocht nog terug en kwam bij het selecte kopgroepje. Onder de vod van de 5 kilometer probeerde de Oost-Vlaming met een laatste krachtsinspanning nogmaals weg te rijden, maar zonder succes. Tegen een nieuwe versnelling van Arredondo hadden ook Duarte en Deignan geen verhaal.

In de achtergrond toonde Pierre Rolland, strijdend voor een derde plaats in het klassement, zich bijzonder gretig in het groepje van de favorieten Hij trok een aantal keer stevig door en vooral Evans moest dat bekopen. Een elitegroepje van 15 renners bleef over na de uithalen van Rolland. Buiten wat speldeprikjes bleef het voor het overige in het groepje van de rozetruidrager bijzonder rustig en de favorieten kwamen, met uitzondering van Evans, samen over de finish.

Voor Arredondo was het de derde zege van het seizoen. In januari won hij twee etappes in de Ronde van San Luis (2.1). De Colombiaan zit nu ook bijzonder stevig in de blauwe trui. Hij heeft 173 punten in het bergklassement. Dario Cataldo is met 86 punten tweede, Tim Wellens met 79 punten derde.

PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
BELGA
EPA
PHOTO_NEWS
BELGA
AFP

1. Nairo Quintana (Col/MOV) 3081,6 km in 77u58:08
(gem. 39,52 km/u)
2. Rigoberto Uran (Col/OPQ) op 01:41
3. Pierre Rolland (Fra/EUC) 03:29
4. Fabio Aru (Ita/AST) 03:31
5. Rafal Majka (Pol/TCS) 03:31
6. Domenico Pozzovivo (Ita/ALM) 03:52
7. Ryder Hesjedal (Can/GRS) 04:32
8. Wilco Kelderman (Ned/BEL) 04:37
9. Cadel Evans (Aus/BMC) 04:59
10. Robert Kiserlovski (Kro/TFR) 08:33

AFP

1. Julian Arredondo (Col/TFR) de 171 km in 4u49:51
2. Fabio Duarte Arevalo (Col/COL) op 0:17
3. Philip Deignan (Ier/SKY) 0:37
4. Franco Pellizotti (Ita/AND) 1:20
5. Edoardo Zardini (Ita/BAR) 1:24
6. Thomas De Gendt (Bel/OPQ) 1:38
7. Ivan Basso (Ita/CAN) 1:43
8. Dario Cataldo (Ita/SKY) 1:59
9. Fabio Aru (Ita/AST) 2:43
10. Nairo Quintana (Col/MOV) 2:46 .

PHOTO_NEWS