Daniel Martin: "Roze dragen in Ierland wordt lastig"

Daniel Martin (Garmin-Sharp) mikt in de Giro op top-5 en hoopt op het podium.
PHOTO_NEWS Daniel Martin (Garmin-Sharp) mikt in de Giro op top-5 en hoopt op het podium.
Voor de Ier Daniel Martin wordt het ongetwijfeld een bijzondere Giro. De kopman van Garmin-Sharp kijkt reikhalzend uit naar de openingsetappes op "zijn" groene eiland. Dromen mag maar de thuisrijder blijft realistisch: "Om eerlijk te zijn ben ik niet erg optimistisch dat we de ploegentijdrit gaan winnen en ik het roze kan dragen in Ierland. Ik denk dat het een lastige opgave gaat worden."

Het neefje van Stephen Roche, die in 1987 de Giro op zijn naam schreef, is erop gebrand de familie-eer hoog te houden. Martin kende echter geen vlekkeloze voorbereiding op 'La Corsa Rosa', zo moest hij bijvoorbeeld opgeven in de Amstel Gold Race. Desalniettemin koestert hij klassementsambities: "Er staan veel erg goede renners aan de start die op het podium mikken. Ik denk dat ik in staat ben om top-5 te rijden, misschien zelfs het podium."

Ondervindt de, in het Engelse Birmingham geboren, Ier nog hinder van de voorbije fysieke ongemakken? "Ik had last van een pijnlijke enkel de afgelopen weken. Ik heb het daarom een paar dagen rustig aan gedaan en de fiets laten staan om het echt te laten rusten. Ik had bovendien een rustige trainingsweek nodig. Ik was niet moe, maar voelde mij ook niet geweldig. Daarom heb ik deze week gebruikt om mijn lichaam op te laden. In het hoofd voelt het goed. Ik ben zeker klaar voor de Giro, ik had gewoon wat extra rust nodig", vertelt de winnaar van Luik-Bastenaken-Luik van vorig jaar.

Vrijdag opent de Giro met een ploegentijdrit in de straten van Belfast. De 27-jarige Martin verwacht niet dat zijn team Garmin-Sharp daar zal schitteren. "Ik weet dat zowel Quick Step als GreenEdge zich volledig richten op de ploegentijdrit. Om eerlijk te zijn ben ik niet erg optimistisch dat we de ploegentijdrit gaan winnen en ik het roze kan dragen in Ierland. Ik denk dat het een lastige opgave gaat worden," stelt hij. Aan het kopstuk van Garmin-Sharp om zijn landgenoten te verbazen!