Carapaz houdt Ewan af in Giro, Dumoulin lijkt eindzege nu al te mogen vergeten

AFP
Richard Carapaz heeft de vierde etappe van de Giro gewonnen. De Ecuadoraan van Movistar hield Caleb Ewan af na een pittige finale. Tom Dumoulin kwam daarnaast in de slotfase ten val en verloor liefst vier minuten, leider Primoz Roglic deed een gouden zaak. 

De vierde rit in de Ronde van Italië bood een kans voor de vluchters. Thomas De Gendt werd naar voren geschoven als een van de kanshebbers, maar onze landgenoot van Lotto-Soudal trok niet in het offensief. Drie Italianen waagden wel hun kans: Marco Frapporti, Mirco Maestri en Damiano Cima.

Het leiderstrio reed in een mum van tijd een voorsprong van meer dan twaalf minuten bij elkaar, waarna De Gendt zich op kop van het peloton zette. Hij werd later bijgestaan door de troepen van Groupama-FDJ. Het geloof in Caleb Ewan en Arnaud Démare was er.

Plots knapte Jumbo-Visma opnieuw het werk op. De ploegmakkers van rozetruidrager Primoz Roglic drukten het tempo, waardoor de drie avonturiers opnieuw een bonus van negen minuten hadden. De sprintersploegen hielden zich vervolgens een tijdje afzijdig, tot UAE Team Emirates, Bora-Hansgrohe en Deceuninck-Quick.Step het heft in handen namen.

Dumoulin verliezer van de dag, Roglic grote winnaar

In de slotfase moest Cima voorin de rol lossen. Frapporti en Maestri werkten goed samen, maar ook hun liedje was op tien kilometer van de streep uitgezongen. Nadien chaos troef: een groot deel van het peloton smakte tegen het asfalt. Tom Dumoulin was een van de slachtoffers en verloor uiteindelijk liefst vier minuten. De verliezer van de dag. Alles op de Tour dan maar?

Roglic zag daarnaast hoe de tuimelperte ervoor zorgde dat ook andere klassementsmannen de slag hadden gemist. De Sloveen was wél mee en trok met een klein groepje naar de finish. Uiteindelijk ging Richard Carapaz van ver aan, Ewan kwam net te laat om de Ecuadoraan te remonteren.

Carapaz: “Het perfecte moment uitgekozen”

In een hectische finale van de vierde Giro-rit, die werd ontsierd door twee grote valpartijen, glipte Carapaz mee met een klein koppelotonnetje waaruit hij wegsprong met nog een halve kilometer te gaan. Op de streep kon hij nog net de sprintende Caleb Ewan afhouden.

“Ik wist dat er wel wat snelle benen in de groep zaten, dus zocht ik mijn kans. Zeshonderd meter voor de aankomst zag ik een kans om een aanval te plaatsen die kon slagen. Ik zette aan met alles wat ik in me had en zag dat ik een mooie voorsprong had. Het moment dat ik had uitgekozen was perfect. Maar ik moest mezelf op het eind nog over de limiet duwen omdat Ewan eraan kwam.”

Carapaz, vorig jaar vierde in de eindstand van de Giro, was opnieuw met klassementsambities naar de start in Bologna afgezakt maar zag die een knauw krijgen door materiaalpech en een oponthoud die hem bijna vijftig seconden kostten in rit 3. “Dit is zo emotioneel voor me, zeker na wat ik gisteren heb meegemaakt. Ik kan niet blijer zijn. Ik had gisteren zo’n pech dat ik gewoon de klok wou terugdraaien vandaag, vanaf nul herbeginnen. En dat is gebeurd. Maar ik had niet gedacht aan meedoen voor de ritzege, laat staan aan winnen.”

BELGA

Rozetruidrager Roglic vindt val van Dumoulin “jammer”

“Deze dag was verre van eenvoudig. Het was een nerveuze etappe en het was constant op je tellen letten. Alle klassementsrenners wilden hun positie voorin innemen en het was een constant gevecht om die posities te behouden”, sprak Primož Roglič. 

Na afloop toonde de Sloveen zijn sportiviteit. “Het is jammer van die valpartij. Op deze manier wil ik geen tijd winnen op mijn concurrenten. Ik vind het jammer voor Tom, en hoop dat hij oké is. Alle klassementsrenners proberen in ritten als die van vandaag om dit soort dingen te vermijden. Elke dag gebeurt er wel iets, dus we moeten de focus blijven houden.”

Wie nu zijn grootste tegenstander wordt, daar wil de 29-jarige Roglic geen naam van een concurrent op kleven: “Je ziet wie onze belangrijkste opponent is: pech op momenten als deze. Dat is het enige waar ik op dit moment mee bezig moet zijn, waar ik me met het hele team op moet focussen om het te vermijden.”

Na amper vier ritten en met nog alle sleuteletappes te gaan, heeft Roglic in de stand nu al 35 seconden voorsprong op zijn eerste achtervolger Simon Yates. Vincenzo Nibali is derde op 0:39. Miguel Angel Lopez moet al 0:44 zien goed te maken, Mikel Landa 1:49 en Dumoulin 4:30. 

EPA2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Ivan Hessels

    Bij Lotto weeral 'net niet'!

  • wim rooyakkers

    Dumoulin zal de Giro verlaten ,en zich opladen voor de Tour