Bora-renner verloor drie kilo in één nacht tijdens Giro: "Dacht dat ik ging sterven"

photo_news
Sam Bennett (Bora-Hansgrohe) was een van de outsiders om het roze te grijpen op Sardinië, maar de laatste dagen reed hij zich allesbehalve in de kijker. Daar is nu een reden voor, zo blijkt. De Ier verloor door maagproblemen maar liefst drie kilo tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag. "Ik heb meer tijd op het toilet gespendeerd, dan in mijn eigen bed", verklaarde Bennett.

Zijn ploegmakker Lukas Pöstlberger zorgde in de eerste rit voor een geweldige stunt door meteen het roze te pakken. De Oostenrijker had nadien een goede nachtrust nodig om zijn trui te verdedigen. Daarom liet hij 's nachts de deur open, omdat het zo warm was. Veel slapen zat er voor zijn kamergenoot Sam Bennett echter niet in. "Ik zat te bibberen onder mijn laken. Het was een vreselijke nacht. Ik heb meer tijd op het toilet gespendeerd, dan in mijn eigen bed", aldus de Ier. "Ik verloor drie kilo en wist dat ik het de volgende etappes moeilijk ging krijgen." Dat gebeurde ook. Elke Bora-renner zat tijdens de tweede rit aandachtig voorin om leider Pöstlberger te beschermen, terwijl Bennett heel de tijd achterin lag te bengelen.

Lukas Pöstlberger in de roze trui.
Photo News Lukas Pöstlberger in de roze trui.

"De ploegleider zei dat ik op de vlakkere stukken moest opschuiven, zodat ik bergop wat kon afzakken, maar ik had er zelfs de energie niet voor. Ik heb echt afgezien als een hond. Uiteindelijk heeft ploegmaat Jan Barta mij de laatste vijftig kilometer in zijn slipstream meegenomen. Zonder hem zou ik nooit de finish gehaald hebben. Toen ik nadien in de teambus kwam, viel ik na mijn douche gewoon in slaap op de grond."

Beterschap

Tijdens de vooravond van de derde etappe slaagde Bennett er toch in om een portie rijst te eten. De Ier was zo kapot dat hij die nacht elf uur heeft geslapen. Uitgerust begon hij aan de laatste vlakke rit op Sardinië. "Het ging al een pak beter dan de dag ervoor. Toen Quick-Step waaiers begon te trekken, besloot ik om rustig richting finish te bollen. Ik hoop nu te profiteren van de rustdag zodat ik weer opnieuw kan koersen op een normale manier", aldus Bennett.

TDW