Bilbao pakt tweede ritwinst in Giro na lastige bergrit, Carapaz kan eindzege al ruiken

Pello Bilbao heeft de voorlaatste rit van de Ronde van Italië gewonnen. De renner van Astana was in een lastige bergrit de beste van een kopgroep van acht, voor de Spanjaard zijn tweede ritzege in deze Giro. De eindzege komt voor Richard Carapaz steeds dichterbij, hij verloor geen tijd op Vincenzo Nibali.

Aan klimkilometers geen gebrek vandaag, 5700 hoogtemeters moesten er in totaal overwonnen worden over een afstand van 194 kilometer tussen Feltre en Monte Avena. De laatste kans voor Vincenzo Nibali en co om leider Richard Carapaz in de bergen te bestoken. De Italiaan stuurde dan ook een mannetje vooruit: Damiano Caruso. Samen met elf anderen (Andrey Amador, Mattia Cattaneo, Pello Bilbao, Eros Capecchi, Tanel Kangert, Mikel Nieve, Amanuel Ghebreigzabhier, Eddie Dunbar, Ilnur Zakarin, Jai Hindley en Dario Cataldo) trok de renner van Bahrain-Merida ervandoor op de Cima Campo, de eerste beklimming van de dag.

De vluchters trokken met een voorsprong van vier minuten naar de Passo Manghen, de top was het hoogste punt in deze Giro, dus werd daar de Cima Coppi uitgereikt. Die prijs was voor Fausto Masnada, maar het waren de favorieten die de aandacht naar zich toetrokken: Miguel Angel Lopez achtte zijn moment gekozen voor een aanval, Mikel Landa en Richard Carapaz volgden gezwind. Het trio liet zo Vincenzo Nibali en Primoz Roglic achter met nog 115 kilometer voor de boeg, maar in de afdaling van de Passo Manghen kwam alles terug bij elkaar.

Vijf renners profiteerden van de korte pauze bij de favorieten en glipten weer weg: Bilbao, Ghebreigzabhier, Dunbar, Kangert en Nieve waren de namen. Op de derde beklimming, de Passo Rolle, werden zij ook nog vergezeld door bergkoning Giulio Ciccone, Valentin Madouas en Eros Capecchi. Die beklimming baarde bij de favorieten een muis, zo gingen ze samen richting de dubbele slotklim Croce D’aune-Monte Avena. Daar was het Landa die als eerste wegreed van de andere favorieten. Wat later kwamen ook Nibali en Carapaz aansluiten bij de Bask. Met z’n drieën raapten ze de overblijvers van de kopgroep op. Zo gingen we in de slotkilometer naar een sprint met zeven. Daarin was Pello Bilbao verrassend sneller dan Mikel Landa en Giulio Ciccone. Voor de Spanjaard al zijn tweede ritzege in deze Giro.

Morgen start Richard Carapaz als leider aan de slottijdrit in Verona. De eindzege kan de Ecuadoriaan bijna niet meer ontglippen, want Vincenzo Nibali volgt nog steeds op 1'54". De strijd voor de derde podiumplaats lijkt Primoz Roglic te winnen, aangezien hij zich de betere tijdrijder weet van Mikel Landa, die laatste staat in het klassement 23 seconden voor de Sloveen uit.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • eric maier

    Uiteindelijk baarde de rit een muis. Dat heb je vaak met dit soort etappes van behoorlijk wat km (194 hier) en 4-5 cols. Bovendien lag de scherprechter Passo Rolle te ver van de meet. Mocht de rit 133km zijn met aankomst op de Passo Rolle, dan hadden we op de lastigste col van de dag namelijk de Passo Manghen al vol oorlog gehad tot op de meet van de Passo Rolle. En veel grotere tijdsverschillen. Carapaz, Landa en Lopez hadden wegreden onder impuls van Lopez en Astana met tijdwinst