Battaglin deelt slotklim naar Oropa beste in, Wellens negende, favorieten talmen

Enrico Battaglin kwam uit het niets terug aan het front. Dario Cataldo (r) boog het hoofd in een sprintje.
AFP Enrico Battaglin kwam uit het niets terug aan het front. Dario Cataldo (r) boog het hoofd in een sprintje.
Enrico Battaglin (24) heeft Bardiani bovenop bedevaartsoord Oropa een twee op twee bezorgd. De Italiaan was in deze veertiende en eerste echte bergrit de beste van een omvangrijke vluchtersgroep. Onze landgenoot Tim Wellens (Lotto-Belisol) streed mee voor de ritzege, maar moest vrede nemen met een negende plek. De favorieten hielden zich lang gedeisd met enkel in de laatste vijf kilometer was prikwerk van Nairo Quintana (Movistar) en Domenico Pozzovivo (AG2R). Roze trui Rigoberto Uran (Omega Pharma-Quick.Step) kreeg een tikje en moest op alle tenoren wat tijd toestaan.

De eerste serieuze bergrit leverde een strijd op verschillende fronten op. Een omvangrijke vluchtersgroep, 21 man sterk met daarbij Tim Wellens, kregen een vrijgeleide en hadden op de eerste knoert een maximale bonus van iets meer dan 9 minuten. Zowel op La Serra als op de Noveis demonstreerde de 23-jarige Truienaar zijn klasse en goesting. Hij pakte de volle buit op beide hellingen en werd tweede op Bielmonte, de op één na laatste, en hijst zich in het bergklassement in het zog van de Colombiaanse leider Julian Arredondo. Het zou Wellens wel belangrijke krachten kosten in de strijd om de ritzege.

Met dank aan de passiviteit in het peloton konden de 21 renners - met onder andere ook nog Nicolas Roche, Edvald Boasson Hagen en een fletse Italiaanse kampioen Ivan Santaromita - onder elkaar uitmaken wie de dagzege op zijn naam zou schrijven. De Nederlander Albert Timmer probeerde en weerstond tot in de slotkilometer aan de aanvallen van de Italiaan Dario Cataldo en de Colombiaan Jarlinson Pantano. Tot plots Battaglin uit het niets opdook. Hij toonde zich in de minder steile slotkilometer sneller dan Cataldo en Pantano. Wellens werd negende en eerste Belg op 39 seconden.

Uran behield de roze leiderstrui, maar liet in de achtergrond wat van zijn pluimen. Hij kon een prik van Pozzovivo, Quintana en Kelderman niet beantwoorden en zag in de laatste hectometers - op steentjes nota bene - ook nog Cadel Evans wat seconden knabbelen. Morgen staat rit 15 op het menu, tussen Valdengo en Montecampione (225 km). Een nieuwe aankomst bergop na een vlakke aanloop.

Nairo Quintana bleek de beste van de favorieten.
GETTY Nairo Quintana bleek de beste van de favorieten.
Een grimas op de snuit van roze trui Rigoberto Uran, hier bijgestaan door Wout Poels.
GETTY Een grimas op de snuit van roze trui Rigoberto Uran, hier bijgestaan door Wout Poels.
BELGA
GETTY
GETTY

Rituitslag:
1. Enrico Battaglin (Ita/BAR) les 162,0 km en 4h34:41.
2. Dario Cataldo (Ita/SKY) à 0:00.
3. Jarlinson Pantano (Col/COL) 0:07.
4. Jan Polanc (Sln/LAM) 0:17.
5. Nicolas Roche (Irl/TIN) 0:22.
6. Albert Timmer (P-B/GIA) 0:26.
7. Emanuele Sella (Ita/AND) 0:28.
8. Mattia Cattaneo (Ita/LAM) 0:33.
9. Tim Wellens (BEL/LTB) 0:39.
10. Ivan Santaromita (Ita/ORI) 0:54.
    
Stand:

1. Rigoberto Uran (Col/OPQ) in 57u52:51 (gem. 40.40 km/u)
2. Cadel Evans (Aus/BMC) op 0:32
3. Rafal Majka (Pol/TCS) 01:35
4. Domenico Pozzovivo (Ita/ALM) 02:11
5. Wilco Kelderman (Ned/BEL) 02:33
6. Nairo Quintana (Col/MOV) 03:04
7. Fabio Aru (Ita/AST) 03:16
8. Wout Poels (Ned/OPQ) 04:01
9. Pierre Rolland (Fra/EUC) 05:07
10. Robert Kiserlovski (Kro/TFR) 05:13

GETTY
GETTY
BELGA
AFP