Ackermann verslaat Viviani en Ewan in eerste massasprint van Giro

BELGA
Pascal Ackermann heeft de eerste rit in lijn van de Ronde van Italië gewonnen. De renner van BORA-hansgrohe was in een massasprint sneller dan Elia Viviani en Caleb Ewan. Primoz Roglic behoudt logischerwijs de roze leiderstrui.

Tussen Bologna en Fucecchio moest er meteen 205 kilometer afgelegd worden. Vooraf werd de rit aangekondigd als een sprintersetappe, maar het ritprofiel toonde toch een serieus aantal hoogtemeters met drie stevige klimmetjes. Eventueel dus ook kansen voor een vroege vlucht, dan dachten we automatisch aan Thomas De Gendt. Drie noemenswaardige beklimmingen stonden op het programma: La Serra, de eerste en hoogste beklimming van de dag, telde niet mee voor het bergklassement, maar de laatste twee klimmetjes wel: de Montalbano (derde categorie: 5,8km aan 6,7%) en de San Baronto (vierde categorie: 10,6km aan 2,9%). De top van die laatste beklimming ligt op 27 kilometer van het einde.

Het Giro-peloton.
AFP Het Giro-peloton.

Acht aanvallers kregen meteen een mooie voorsprong cadeau: François Bidard, Marco Frapporti, Mirco Maestri, Lukasz Owsian, Sean Bennett, Damiano Cima en het Trek-duo Giulio Ciccone en William Clarke kleurden het dagverhaal in een regenachtige etappe. Zij kregen een maximale voorsprong van vijf minuten, maar het peloton hield de touwen stevig in handjes en bracht het verschil al snel terug naar een veilige drie minuten. Vroege vluchter Ciccone verstevigde vandaag zijn leiding in het bergklassement. Vooraf waren er twijfels of de etappe niet iets te zwaar was voor de sprinters, maar de renners maakten geen gebruik van de twee klimmetjes in de laatste 50 kilometer. 

De acht leiders.
RV De acht leiders.

Windstilte bergop, dus mochten de spurters zich klaarmaken voor de eerste massasprint in deze Giro. Daar werd Ewan perfect naar voren gebracht door zijn ploegmakkers van Lotto-Soudal. Op 200 meter van het einde kwam de snelle Australiër geklopt, maar Pascal Ackermann bleek duidelijk sterker. Ook Viviani snelde Ewan nog voorbij, maar moest tevreden zijn met de tweede plaats. In het algemeen klassement veranderde er vooraan niets: Primoz Roglic behoudt het roze.

Waag ook zelf je kans in de Ronde van Italië met onze Gouden Giro. Deelnemen? Klik dan op DEZE PAGINA.

Gouden GiroReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.