"Froome zal eventuele eindzege niet verliezen", verzekert Giro-baas (maar daar willen ze bij de UCI niet van weten)

Photo News
Zelfs al wordt Chris Froome gesanctioneerd voor zijn afwijkende dopingtest in de Vuelta, dan nog zal hij bij een eventuele eindzege in de Giro niet van de erelijst verwijderd worden. Dat heeft Giro-directeur Mauro Vegni donderdag verklaard. Later op de dag counterde de Internationale Wielerunie (UCI) Vegni op Twitter.

"We zullen pas in Rome (bij de aankomst van de Giro op 27 mei) weten of hij de eindwinnaar is", zei Vegni over de Britse topfavoriet, daags voor het startschot in Jeruzalem. Vegni heeft naar eigen zeggen overlegd met UCI-voorzitter David Lappartient over de zaak. "In ieder geval heeft Lappartient duidelijk verklaard dat als Froome de Giro wint, hij zijn eindzege zal behouden."

Vegni heeft Lappartient gezegd dat een eventuele sanctie moet ingaan vanaf het moment van de beslissing en niet vanaf de afwijkende dopingtest in de Vuelta. "Lappartient toonde dat hij open stond voor onze redenering. Hij heeft me min of meer laten weten dat het geen probleem zou zijn voor de Giro."

Maar dat blijkt niet uit een tweet die de UCI later op de dag de wereld instuurde. "De UCI-voorzitter kan niet beslissen wanneer een potentiële schorsing zou moeten beginnen wegens schending van het antidopingreglement en of de resultaten die daarvoor zijn behaald worden geschrapt of behouden blijven", zo klinkt het.

Photo News

De Ronde van Italië wil het scenario van 2011 vermijden, toen eindwinnaar Alberto Contador van de erelijst verdween na een uitspraak in de clenbuterolzaak die van voor de Giro dateerde.

Froome, die in de Giro een derde eindzege op rij in een grote ronde beoogt, testte vorig jaar op 7 september in de Vuelta positief op salbutamol, een middel tegen astma. In zijn urine werd twee keer de toegelaten hoeveelheid aangetroffen. Ondanks de positieve test besliste zijn ploeg Team Sky de renner niet op non-actief te zetten. Het onderzoek is nog steeds lopende en intussen neemt Froome gewoon deel aan wedstrijden.
41 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Regean Clauw

  Als iedereen die wat neemt, niet mag starten zijn er geen deelnemers mee of zijn jullie zo naief

 • Theo Smits

  En wie is de baas de UCi of ...... Sky

 • Joseph Van de Perre

  Wanneer dat al mag , een dopingnemer vrijuit laten gaan en dan verder doen alsof er niets gebeurt is en laten starten in de giro , dan is de geloofwaardigheid ver weg.Schijnheilig ventje die Froome.

 • Ineke Visser

  Het grote geld heeft gesproken en op naar het volgende schandaal

 • Theo Smits

  De hoge heren van oa UCI zullen wel een vergoeding hebben gekregen van Sky anders kan dit niet.