Gilbert, verlost van blessure: "Ik win zeker nog topkoers"

belga
Philippe Gilbert (33) spreekt de taal van de geboren winnaar. Twee Giroritten, de GP Cerami en een rit in de Ronde van Wallonië: dat kan beter. Moét beter. Verlost van zijn blessure, resten Gilbert nog dik twee maanden om er iets aan te doen. En avant.

Je hebt de Clásica San Sebastián al op je erelijst. Kan je hem zaterdag een tweede keer winnen? "Moeilijk te zeggen. Ik was goed, in Wallonië. Maar San Sebastián is van een ander niveau. Die nieuwe finale 'blokkeert' de koers wel een beetje, vind ik. Vorig jaar zaten ze aan de voet van de laatste klim nog met ruim veertig samen. Ik zie het dit jaar niet anders verlopen. Bij die veertig moet ik ook zitten. Ik zie dan wel wat op die Bordako Tontorra nog kan. Ik las dat de stress en de hitte iedereen morsdood kneep in de Tour. Dat speelt in mijn kaart."

Zondag rijd je ook de Prudential RideLondon. Hoe gaat het nadien verder? "Eneco Tour, Hamburg, Plouay, Quebec, Montreal. Ik ben ook kandidaat voor het WK ploegentijdrijden. De lijst bevat acht à negen namen. Geen idee waar die allemaal vandaan komen. Mais bon. Hoe dan ook reis ik na Canada meteen door naar de States." 

Heb je het parcours van de wegrit al gezien? "Enkel het profiel. Carlo Bomans wilde me het parcours tonen op dvd, maar daar had ik weinig zin in. Je ziet die beklimmingen dan op tv, maar hoe steil zijn ze precies? Liever verken ik ze grondig ter plaatse, daar krijg ik ruim de tijd voor. De omloop lijkt geknipt voor verschillende types. Punchers, zoals ik. Maar ook sprinters zijn niet kansloos. Beetje Valkenburg revisited. Goed voor mij."

Hoe groot is de drang om nog eens stevig uit te pakken? "Groot. In de Amstel scheelde het niet zo veel. Daarna verknoeide die val in de Waalse Pijl alles. In de Giro kreeg ik de smaak van het succes weer te pakken. Ik ben er vast van overtuigd: dit najaar win ik nog een grote koers. De vraag is alleen welke."

belga
BELGA