Gianni Meersman de beste in afscheidswedstrijd Cadel Evans

Gianni Meersman schreeuwt het uit, de eerste zege van 2015 is binnen voor de West-Vlaming.
GETTY Gianni Meersman schreeuwt het uit, de eerste zege van 2015 is binnen voor de West-Vlaming.
Onze landgenoot Gianni Meersman (Etixx-Quick.Step) heeft de Cadel Evans Great Ocean Road gewonnen, de wielerwedstrijd ter ere van afscheidnemend ex-Tourwinnaar Cadel Evans. De 29-jarige Meersman was in een sprint de snelste van een groep van negen, voor de Australiërs Simon Clarke (Orica-GreenEDGE) en Nathan Haas (Cannondale-Garmin). En Evans zelf? Die werd vijfde.

De eerste editie van de wedstrijd, die start en eindigt in Geelong, een stadje bij Melbourne, was 174 kilometer lang. Ze voerde de renners over de prachtige Great Ocean Road, de baan die langs de kustlijn ten westen van Melbourne kronkelt, door legendarische surfoorden als Torquay en Bells Beach. Ook reden de renners door Evans' woonplaats, Barwon Heads.

Emotionele Cadel
De 37-jarige Evans, die zelf vijfde eindigde in zijn allerlaatste wedstrijd, toonde zich na afloop bijzonder geëmotioneerd. Vorige week werd de winnaar van de Ronde van Frankrijk 2011 nog knap derde in de eindstand van zijn laatste Tour Down Under. Die thuiswedstrijd was meteen ook zijn eresaluut aan het profpeloton.

GETTY
Getty
GETTY
GETTY
EPA
AFP
GETTY
GETTY
GETTY
GETTY
EPA
GETTY
EPA

Top-10:
1.Gianni Meersman (Etixx-Quick-Step) in 4h15m22s
2. Simon Clarke (Orica-GreenEDGE) allen z.t
3. Nathan Haas (Cannondale-Garmin)
4. Luke Rowe (Sky)
5. Cadel Evans (BMC)
6. Giampaolo Caruso (Katusha)
7. Moreno Moser (Cannondale-Garmin)
8. Danilo Wyss (BMC)
9. Peter Kennaugh (Sky) op 7s
10. Heinrich Haussler (IAM Cycling) op 9s