Gewezen Belgisch kampioen Baguet herstelt van darmkanker

Serge Baguet dolgelukkig na zijn winst op het BK in 2005
PHOTO_NEWS Serge Baguet dolgelukkig na zijn winst op het BK in 2005
Serge Baguet, die naam staat in het collectieve geheugen gegrift. In 2001 won hij als gewezen dakwerker op aangrijpende wijze een rit in de Ronde van Frankrijk en in 2005 werd hij Belgische kampioen in St-Hubert nadat hij Kevin Van Impe klopte. Baguet is inmiddels 45 en heeft vreselijke maanden achter de rug: hij herstelt van darmkanker. "Ik leef nu voor altijd in angst."

"Ik heb het lang stilgehouden, maar het is nu tijd om mijn verhaal te doen. Ik wil hiermee mensen wakker schudden. Ze zeggen dat je op controle moet gaan voor darmkanker als je 55 bent, maar ik ben 45 en heb al prijs. Als je iets voelt in je maag of iets merkwaardig opmerkt in je stoelgang, laat je dan meteen controleren. Bij mij was het bijna te laat", zegt hij in Het Nieuwsblad.

PHOTO_NEWS

Oktober 2014
Tijdens een fietsvakantie in Spanje in oktober 2014 begon de malaise. ­Plots kreeg de ex-renner uit Sint-Lievens-Houtem af te rekenen met hevige buikpijn. Appendix op springen luidde het verdict, een operatie drong zich op. Uit een scan in een lokaal ziekenhuis bleek dat zijn darm geperforeerd was, waardoor stoelgang in zijn buik was gelopen. "Ik moest meteen geopereerd worden. Het kwam op een paar uur aan vertelden ze me achteraf."

BELGA

Tumor
Dat probleem zou zich een week later herhalen. Tijdens de volgende ingreep knipten de dokters deze keer een stuk darm weg en dat werd onderzocht in het UZ in Gent. Iets meer dan een maand later kreeg Baguet te horen dat in het verwijderde deel van de darm een tumor was aangetroffen. "Omdat het onmogelijk was om na te gaan of de tumor­cellen zich tijdens de operatie hadden verspreid, moest ik aan de chemo. Zes sessies chemo, een (derde, red.) operatie en dan weer zes sessies chemo. De operatie was zeer zwaar en heeft negen uur geduurd. Ze hebben zelfs warme vloeibare chemo in mijn buik gegoten om alle cellen te vernietigen." Op dit moment ondergaat Baguet zijn laatste chemosessies en lijkt alles goed te komen, al bestaat de kans om te hervallen. "Ik leef nu voor altijd in angst."