Gent-Wevelgem gaat onverhard en dat laten deze kleppers wetenDe 79ste Gent-Wevelgem gaat zondag 27 maart 2017 over onverhard parcours. Tenminste: een klein beetje. En niet omdat het in de mode is. Met een ommetje over drie 'Plugstreets' tussen de eerste en de tweede beklimming van de Kemmelberg, wordt nog maar eens het slagveld van de Grote Oorlog 1914-1918 in herinnering gebracht.

Tussen kilometer 178 en kilometer 185 rijdt het peloton volgend jaar in totaal 5,2 kilometer over half verharde wegen. Zogenaamde Greenroads of Plugstreets in de buurt van Ploegsteert. Plugstreet is hoe de Engelsen in WOI Ploegsteert noemden.

Gaat dat dan met dat ploeteren en slippen voor de renners niet vooral hopen worden om niet te vallen? Nee, zegt Jens Debusschere, die met Sep Vanmarcke op vraag van de organisatoren van Gent-Wevelgem wel wilde figureren in een knap promofilmpje waarmee de parcourswijziging aan het publiek wordt voorgesteld. "Tot vorige week had ik nog niet op de wegen gereden", aldus Debusschere. "Het was bijzonder, maar Plugstreets zijn goed berijdbaar."

Behalve Debusschere en Vanmarcke maken ook Nico Mattan, Johan Musseeuw en Maxime Farazijn hun opwachting in het filmpje.