Gele trui Groenewegen sprint andermaal naar bloemen na hectische rit in Parijs-Nice, Gilbert derde

Groenewegen pakte twee op twee, Gilbert (links) werd derde.
Photo News Groenewegen pakte twee op twee, Gilbert (links) werd derde.
Dylan Groenewegen heeft nu ook de tweede etappe van Parijs-Nice op zijn naam geschreven. De Nederlandse geletruidrager toonde zich de snelste na een bewogen sprintersrit. Philippe Gilbert finishte als derde derde. Door waaiers werd het peloton (andermaal) aan flarden getrokken.

Na een vlakke rit over 165,5 kilometer tussen Les Bréviaires en Bellegarde sprintte Groenewegen naar de zege. Door waaiervorming spatte het peloton tijdens de etappe uit elkaar. Met nog tien kilometer te rijden, wist de tweede groep alsnog aan te sluiten bij de eerste. Maar ruim vijf kilometer van de meet werd de grote groep opnieuw uiteengereten. Groenewegen, zondag ook al ritwinnaar, was de snelste van een groepje van zeven man.

In de stand heeft Groenewegen 12 seconden voorsprong op Michal Kwiatkowski. Luis León Sánchez is derde op 13 seconden.

Na de waaierrit van zondag maakte het peloton zich op voor een tweede dagje koersen tegen de wind. De etappe van zondag had slachtoffers gemaakt in het klassement. Voorts vielen ook drie renners letterlijk uit: Michael Matthews, Martijn Tusveld en Jasper De Buyst.

BELGA

Na een snelle start, 13 minuten uitgesteld omwille van de wind, trokken Alessandro De Marchi, Damien Gaudin en Nicolas Edet op avontuur. Veel bonus kregen ze nooit van het peloton, dat het tempo hoog hield. Al na 30 kilometer ging het opnieuw op de kant en spatte het peloton uiteen in verschillende groepen. Gele trui Groenewegen was mee vooraan, de vluchters zouden weer gevat worden binnen het eerste uur en alles klitte weer bijeen.

Het viel evenwel nooit meer echt stil en na het tweede klimmetje spatte het peloton opnieuw uit elkaar. Opnieuw was Groenewegen mee, net zoals Kwiatkowski, Bernal, Quintana, Bardet en enkele andere favorieten. Simon Yates had samen met Bob Jungels de boot gemist. Het ging er snel en nerveus aan toe en na 59 km zorgde een valpartij voor het uitvallen van Warren Barguil, ook Gorka Izaguirre zag een eind komen aan zijn koers.

Na twee uur telden we een wedstrijdgemiddelde van 50 km per uur. Vooraan waaide ook Groenewegen even uit de eerste groep, maar hij kon toch weer de aansluiting maken met de eerste groep. Bij de eerste passage aan de finish, op 23 km van het eind, was er een kopgroep met 24 renners: Groenewegen en nog twee ploegmaten waren present, net zoals Philippe Gilbert, Nairo Quintana, Bardet en ploegmaten Vandenbergh, Naesen en Galoppin. Kwiatkowski had de slag gemist.

Photo News

Die groep telde een minuut voorsprong op een tweede groep, die finaal nog de aansluiting zou maken op 10 km van het eind. Maar nog steeds viel het niet stil en op 5,5 km van de finish muisden acht renners er vanonder: Kwiatkowski, Bernal en Rowe van Sky, Ivan Garcia Cortina, Philippe Gilbert, Groenewegen, Matteo Trentin en Luis Leon Sanchez.

Rowe deed zijn werk en viel terug op 1,5 km van het eind. In de sprint zette Trentin als eerste aan, maar uiteindelijk mocht Groenewegen voor de tweede dag op rij vieren, voor Ivan Garcia en Philippe Gilbert. Arnaud Démare won vijf tellen later de sprint van de tweede groep, voor André Greipel.

Verliezers van de dag, na een etappe met een gemiddelde van 50,55 km/u, waren onder anderen Dylan Teuns en Simon Yates. Teuns verloor 52 seconden en zal het niet gemakkelijk krijgen om zijn zesde plaats van vorig jaar te verbeteren of evenaren. Yates moest 6:44 toegeven. Mark Cavendish haalde de finish niet, net zo min als Gorka Izagirre, Warren Barguil, Louis Meintjes en Maxime Bouet.

Morgen staat de derde etappe op het programma, een rit over 200 kilometer van Cepoy naar Moulins/Yzeure die op papier op maat is gesneden van de sprinters. De 77e editie van de Koers naar de Zon eindigt zondag. De Spanjaard Marc Soler (Movistar) verdedigt zijn titel. 

EPA1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Karel Van Beeck

    Eindelijk maar 30 km koers op tv. Weinig kans op gezever door de reporters op tv. Zo zou het moeten zijn bij vlakke ritten. In de bergen kan het langer.