Geen medaille voor Jolien D'hoore in omnium

Jolien D'Hoore
PHOTO_NEWS Jolien D'Hoore
Jolien D'Hoore is net naast het podium gevallen op het WK piste in het Franse Saint-Quentin-en-Yvelines. Ze behaalde in het omnium de vierde plaats met 166 punten. Het goud ging naar de Australische Annette Edmonson, zilver was voor Laura Trott, brons voor de Nederlandse Kirsten Wild.

Voorlopig is het een WK van net niet voor de Belgen. Na de vierde plaats van Jasper De Buyst gisteren in het omnium, moest ook Jolien D'Hoore vrede nemen met een vierde stek. Na de eerste dag stond D'Hoore op een vierde stek in het klassement. Zondagochtend reed ze een sterke tijdrit en baanronde, twee keer vierde, en schoof ze op naar een derde plaats met vier punten voorsprong op de vierde in de stand, de Nederlandse Kirsten Wild die zaterdag het goud veroverde in de scratch.

In de afsluitende puntenkoers moest D'Hoore echter haar meerdere erkennen in de Nederlandse die telkens in de sprints sneller was en meer punten sprokkelde dan D'Hoore en zo het brons veroverde met 175 punten. Het goud was voor de 23-jarige Australische Edmonson Annette die eerder op dit WK al de ploegachtervolging won. De Australische is geen onbekende in het omnium. In 2014 en 2013 veroverde ze brons, in 2012 zilver.

"Enorm ontgoocheld"

Ontroostbaar was ze, Jolien D'Hoore in de box van de Belgische selectie waar ze op adem kwam na de afsluitende puntenkoers in het omnium. Een vierde stek, geen podiumplaats, net zoals vorig jaar. "Toen was ik blij, maar deze keer had ik wel op meer gehoopt", reageerde ze.

"Ik won de Wereldbeker in Guadelajara en werd tweede in Londen. Dan wil je ook oogsten op het WK. Nu goed, ik heb gestreden voor wat ik waard was, maar Kirsten Wild (de Nederlandse die het brons veroverde) was sterker. Ik kon gewoon niet sneller in die sprints en zij sprokkelde meer punten (175, terwijl D'Hoore 166). Het is jammer dat ik net tegen haar om het brons moest strijden, ze rijdt al de ganse week op een heel hoog niveau (gisteren won ze goud ook in de scratch, red), maar ik heb het geprobeerd en het lukte net niet."

Dus baalde D'Hoore na afloop, al toonde ze wel nog maar eens dat ze bij de top van de wereld hoort in het omnium en een medaille op de Olympische Spelen wel degelijk een reële kans is. "Ik ga er hard voor blijven werken", klonk het strijdvaardig. "Ik moet gewoon nog wat sterker worden zodat ik ook een groter verzet kan trappen. Dat kan ik nu nog niet. Ik zal deze vierde plaats even moeten verwerken en dat zal tijd kosten, maar dit zal niet blijven hangen. Vanavond trek ik alweer op stage met de ploeg en kijk ik vooruit, naar het nieuwe wegseizoen waar ik me zaterdag in de Omloop Het Nieuwsblad al wil tonen."