Gaviria wint in Giro na deklassering Viviani

AFP
Fernando Gaviria heeft de derde rit in de Ronde van Italië gewonnen. De Colombiaan werd in een massaspurt door Elia Viviani geklopt, maar die werd achteraf gedeklasseerd omdat hij Matteo Moschetti hinderde. Vooraf werd de etappe aangekondigd als een waaieretappe, maar het peloton hield een snipperdag.

Opnieuw meer dan 200 kilometer op het programma vandaag. Starten deed het peloton in Vinci, de geboortestad van Leonardo da Vinci, daarna trokken de renners richting Toscane, naar Orbetello. Ondanks dat de rit een makkelijke sprintersrit is, stonden veel renners toch met een ei in de broek aan de start: er stond immers een stevige wind in Italië en de laatste twintig kilometer liepen langs de kust.

Sho Hatsuyama.
AFP Sho Hatsuyama.

Wie vuurwerk van bij de start verwachtte, kwam bedrogen uit: het peloton hield (nu al) een snipperdag. Eén renner waagde zich toch aan een aanval: Sho Hatsuyama beleefde een eenzame dag op kop. De Japanner van Nippo-Vini Fantini kreeg een maximale voorsprong van zeven minuten, maar achter hem maakten ze zich nooit druk. Na een korte tempoversnelling in het peloton werd de dappere Hatsuyama op 75 kilometer van het einde gegrepen, zijn aanval droeg uiteindelijk 145 kilometer ver.

Het Giro-peloton hield een snipperdag.
AFP Het Giro-peloton hield een snipperdag.

Het was wachten op de aangekondigde waaiers. Héél lang wachten: uiteindelijk bleek dat de eerste 210 kilometer net zo goed geschrapt konden worden. Een valpartij in een finale met verschillende wegversmallingen en chicanes zorgde nog voor wat animo, daardoor brak het peloton in verschillende groepen. 

De topfavorieten voor de dagzege kwamen er zonder kleerscheuren uit, zo gingen we voor de tweede dag op rij naar een koninklijke sprint. Daarin zette Pascal Ackermann van te ver aan, geen twee op twee voor de Duitser die uiteindelijk derde werd. Elia Viviani kon vanuit de slipstream van zijn concurrent komen maar zwiepte zijn fiets dan voor Matteo Moschetti die in de remmen moest door het manoeuvre van zijn landgenoot. Door de actie van Viviani werd de Italiaanse kampioen achteraf gedeklasseerd, waardoor Fernando Gaviria als winnaar werd uitgeroepen. Zo werd Arnaud Démare tweede en Ackermann uiteindelijk derde. Primoz Roglic kwam nooit in de problemen en blijft dus leider in het klassement.

Elia Viviani wint voor Fernando Gaviria en Arnaud Démare, maar wordt gedeklasseerd.
AFP Elia Viviani wint voor Fernando Gaviria en Arnaud Démare, maar wordt gedeklasseerd.
AFP12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • terry henninckx

  Vind dit terecht ,hij week veel van zijn lijn af,kon zo een valpartij veroorzaken.

 • Kenny Geerts

  Onterecht, al veel erger gezien. Hij zwiept opzij om voorbij de man voor hem te gaan. Wat moet je anders doen??? Dwars door diegene voor u rijden???

 • eric maier

  KWak met de schouder... ze kwamen tegen elkaar o pde moment Viviani zijn maneuver en versnelling inzet. Dat was niet genoeg, Viviani gin in de laatste 40 meter maar liefst bijna 3 meter van de lijn af, het was een wandeling naar links. In een spurt gebeurd er veel, en wat afwijking is nooit een probleem maar dit was gewoon helemaal wegdringen. Viviani had nog sneller geweest als hij naast Ackermann had gepasseerd. EN niet geklasseerd geweest. Terechte beslissing.

 • Hubert Wouters

  Er is vandaag maar een terechte winnaar en dat is Elia Viviani. De jury moet iets doen, al is het onterecht, om hun wedde te kunnen rechtvaardigen.

 • Dis Van Tendeloo

  Op het moment dat het gebeurt, verandert men het camerastandpunt en wordt de "kwak" met de schouder gecamoufleerd.