Gaviria voor de tweede keer aan het feest in Argentinië, Deceuninck-Quick Step past voor podiumceremonie

Photo News
De vierde rit in de Ronde van San Juan is gewonnen door Fernando Gaviria. De renner van UAE-Team Emirates haalde het in een massasprint voor Peter Sagan en Alvaro Hodeg. De leiderstrui van Julian Alaphilippe kwam niet in gevaar. Aan Belgische zijde was er een valpartij zonder erg voor Tiesj Benoot. Remco Evenepoel behield zijn groene trui voor beste jongere in het klassement.

Dat we intussen bezig zijn aan een veelbesproken Ronde van San Juan. Gisteren hadden we nog de eerste podiumplaats voor Remco Evenepoel in de tijdrit, terwijl we vandaag met één renner minder van start moesten gaan. Iljo Keisse was er namelijk niet bij aan het vertrek van de langste rit (185,8 km) in Argentinië. De ouderdomsdeken bij Deceuninck-Quick Step werd door de organisatie uit koers gezet. Keisse betaalde zo het gelag na zijn weinig smaakvolle grap met een Argentijnse vrouw. 

Ondanks de dreigende woorden van Patrick Lefevere om de voltallige ploeg uit de Ronde van San Juan te halen, werd er gewoon gekoerst. Dus ook door Deceuninck-Quick Step. De blauwhemden zagen er weinig graten in om een groepje met 6 ontsnapte renners weg te laten rijden. Het was dan ook zoeken naar bekende namen in de vlucht van de dag. Of had u al eerder gehoord van Daniel Zamora, Facundo Cattapani, Royner Navarro, Cesar Paredes, Ricardo Paredes en Robert Méndez?

Iljo Keisse ging niet meer van start in de vierde rit.
Photo News Iljo Keisse ging niet meer van start in de vierde rit.

Onderweg een belangrijk Belgisch koersfeit. Tiesj Benoot kwam op een 70-tal kilometer van de meet ten val. De winnaar van de Strade Bianche hield er op enkele blutsen aan de knie en elleboog na weinig aan over. Verder kon de kroniek van de aangekondigde massasprint gewoon zijn gang gaan. De laatste vluchters werden op een kleine drie kilometer van de meet ingerekend. Aan de heren spurters het moment om daags voor de rustdag opnieuw hun kans te grijpen. 

Daarbij liet Evenepoel zich opnieuw zien met knap werk. Onze 19-jarige landgenoot trok de trein van Deceuninck-Quick Step de laatste kilometer in. Hodeg was de aangewezen man, maar de Colombiaan liet zich verrassen door UAE Team Emirates. Gaviria rondde het werk van zijn team met verve af, ondanks een opzittende Sagan. Hodeg parkeerde zijn fiets op de derde plaats in de daguitslag, Nikolas Maes werd eerste Belg op een 9de plaats. In het klassement nadert Gaviria tot op acht seconden van Alaphilippe. 

Photo News

Geen Deceuninck-Quick Step op podium

Opvallend: na de wedstrijd lieten de renners van Deceuninck-Quick Step de podiumceremonie aan zich voorbij gaan. Normaal gezien zouden Alaphilippe (leider in het klassement), Evenepoel (leider in het jongerenklassement) en Hodeg (derde in de rituitslag) naar voor worden geroepen, maar de ploeg besliste dat de renners niet present zouden tekenen. Officieel omdat ze zich niet goed voelden. Van een protestactie na de diskwalificatie van Iljo Keisse zou geen sprake zijn. 

“De voorbije dagen waren moeilijk voor de ploeg. De renners voelden zich niet goed tijdens de wedstrijd, dus hebben we vandaag beslist om niet naar het podium te gaan”, vertelt persverantwoordelijke Alessandro Tegner. “Het was een beslissing op het laatste moment. Het leek ons beter voor de renners om snel te recupereren en klaar te zijn voor morgen. Het is begrijpelijk dat de renners zich niet goed voelden. Er is de hele situatie met Iljo geweest. Dat heeft zijn weerslag gehad op de ploeg.”

Officieel gaat het dus niet om een protestactie, zegt Tegner. De ploeg respecteert de beslissing van de organisatie om Keisse uit de wedstrijd te zetten. “Iljo is ontgoocheld door die maatregel. Hij weet dat hij iets verkeerd heeft gedaan. Iljo heeft een fout gemaakt, maar tegelijk betaalt hij er een zware prijs voor. Hij is uit de wedstrijd geschrapt en bood in eigen naam zijn excuses aan.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Peter Sagan.
Photo News Peter Sagan.
Photo News
Peter Sagan.
Photo News Peter Sagan.2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Bjorn Santens

    Mooi zo...stil protest tegen overdreven reactie van organisatie. Kijk wel uit wat Remco vrijdag gaat doen in de bergrit.

  • wil baken

    Geen enkele Europeaan zou volgend jaar moeten starten ! Belachelijk gedoe.