Froome bijna weg bij Sky

Het beeld uit de Tour van 2012: Froome die moet wachten op zijn kopman
AFP Het beeld uit de Tour van 2012: Froome die moet wachten op zijn kopman
Chris Froome onthult in zijn nog te verschijnen biografie 'The Climb' dat hij in 2011 op het punt stond om Team Sky te verlaten, zo schrijft Het Laatste Nieuws. Hij had net een voortreffelijke Ronde van Spanje achter de rug waar hij als tweede eindigde vóór kopman Bradley Wiggins. Froome kwam slechts dertien seconden tekort voor de eindzege. Het toen 26-jarige talent wilde een contractaanpassing waarbij hij niet langer vergoed zou worden als helper maar als kopman. "Andere teams deden mij voorstellen waaruit duidelijk bleek dat ze in mij een kandidaat-Tourwinnaar zagen."

Teammanager Dave Brailsford had begrepen dat hij een goudklomp in handen had en slaagde erin om Froome te houden. Ook al bleek maanden later dat Froome in de Tour toch weer Wiggins moest laten voorgaan. "Achteraf bekeken heeft Brailsford het slim gespeeld. Hij heeft mij de indruk gegeven dat ik in de Tour mijn kans mocht gaan. Maar hij heeft dat nooit hardop gezegd. Hij sprak altijd over twee klassementsrenners, waarbij een de leider zou zijn en de andere de back-up."

Froome spreekt ook over zijn aanval op La Toussuire, waarbij hij zijn kopman en geletruidrager Wiggins min of meer belachelijk maakte voor de ogen van iedereen. Wiggins ging achteraf zijn beklag maken bij Brailsford en dreigde er zelfs mee om de Tour stante pede te verlaten. De volgende dag sprak Froome Wiggins aan op de teambus. De 'knecht' meldde zijn kopman dat die hem rechtstreeks moest aanspreken als hij een probleem had. "Door alle druk die op hem lag in de Tour was een conversatie zo goed als uitgesloten. We mijdden hem en zijn humeur als was hij een verkeerseiland."

Achteraf is het nooit meer goed gekomen tussen die twee, ook al beweerde Wiggins in de Ronde van Californië nog het tegendeel. Maar hij liet Froome na zijn Tourzege in 2012 wel meer dan een jaar wachten op zijn deel van het prijzengeld.

ANP
AFP
Een beeld uit de Vuelta van 2011: Wiggins, in rode trui, geflankeerd door Froome (l), die toen voor het eerst kwam piepen
PHOTO_NEWS Een beeld uit de Vuelta van 2011: Wiggins, in rode trui, geflankeerd door Froome (l), die toen voor het eerst kwam piepen