Franse sprinters boven in Vierdaagse van Duinkerke

AFP
Marc Sarreau (Groupama-FDJ) is de eerste leider in de 64ste editie van de Vierdaagse van Duinkerke. Na 165,3 kilometer van Duinkerke naar Basse was de 24-jarige Fransman de snelste in een massasprint. Bryan Coquard en Rudy Barbier zorgden voor een volledig Frans podium op deze Franse feestdag. Op 8 mei herdenkt Frankrijk het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Na 7 kilometer koers trokken Romain Combaud, Jérémy Lecrocq en Pierre Idjouadiene in de aanval. Het Franse trio kreeg meteen een vrijgeleide van het peloton. De vroege vluchters sprokkelden een maximale voorsprong van 4:30 bij elkaar en mochten de twee hellingen van de dag, de Mont des Cats en de Mont Noir, na respectievelijk 56 en 68 kilometer koers, aansnijden met een voorsprong van 3:30 op de grote groep. 

Na deze beklimmingen trokken de renners van FDJ en Lotto Soudal het tempo in het peloton op, waardoor de drie leiders met nog 1:45 aan de drie plaatselijke ronden in Basse mochten beginnen. Zoals verwacht zongen zij het niet uit tot het einde uit en trok een gegroepeerd peloton de slotronde van 12,1 kilometer in. Daarin begon Wanty-Groupe Gobert heel vroeg de sprint aan te trekken voor Dupont, waarna FDJ en Lotto Soudal over namen. In de laatste rechte lijn liet Sarreau iedereen achter zich.

De Franse sprinter boekte zo zijn vijfde zege van het seizoen. Eerder won hij twee ritten in de Ster van Bessège, La Roue Tourangelle en een etappe in de Omloop van de Sarthe. Timothy Dupont was met een vijfde plaats beste Belg. André Greipel mengde zich in zijn wederoptreden na een sleutelbeenbreuk nog niet in de sprintdebatten.

"Ploeg zette me ideaal af"

"Het doel was een etappe winnen en dat is dus al op de eerste dag gelukt. Mijn doel is bereikt", straalde Sarreau. "Iedereen zegt dat er tot en met donderdag nog kans is op een massasprint. We zien wel. Ik wil alvast mijn zegeaantal verder aandikken. Het eindklassement? Vorig jaar was de etappe in Kassel er voor mij net iets te veel aan. Ik vrees of ik daar nog een rol van betekenis kan spelen. Dan moet ik ook nog de andere dagen overleven. De rit naar Kassel is pas op zaterdag. Morgenavond kan ik mijn leiderstrui misschien al kwijt zijn. Daarom bekijk ik deze Vierdaagse van Duinkerke van dag tot dag."

"De ploeg zette me op een ideale manier af in de sprint. Zo kon ik in de beste omstandigheden aan de laatste honderden meters beginnen. Niemand slaagde erin mij nog voorbij te gaan. Het doet deugd om als Fransman te winnen op een Franse feestdag. Eigenlijk doet winnen altijd deugd."

AFP

Timothy Dupont: "Had beter verwacht"

Timothy Dupont (Wanty-Groupe Gobert) kon niet echt tevreden zijn met zijn vijfde plaats in de eerste etappe van de Vierdaagse van Duinkerke. "Die vijfde plaats is al bij al niet slecht, maar ik had beter verwacht", verklaarde de 30-jarige West-Vlaming.

Op twee kilometer van de finish trokken de renners van Wanty-Groupe Gobert het hele pak op een lint. Veel te vroeg en dat werd ook Dupont snel duidelijk. Meteen riep hij zijn manschappen een halt toe. Wat verderop ging het weer vol gas, maar dan was het beste er bij sommige schakels in de lead-out al af.

"Op anderhalve kilometer zijn we echt beginnen vlammen, maar ik had al snel door dat we het niet gingen houden tot het einde. Ik riep naar Tom Devriendt dat hij zich wat moest inhouden. Hij is wel beresterk, maar tegen zo'n bende kan je geen anderhalve kilometer het volle pond geven zonder dat ze je remonteren. In volle finale zijn we opnieuw vol doorgegaan, maar dan geraakte ik er niet meer uit, want ik zat wat ingesloten."

"Ik heb de Ronde van Romandië in de benen en dacht iets verder te staan. Niet getreurd evenwel. Wellicht staat morgen en overmorgen weer een massasprint op het menu. Misschien kan ik daarin dan wel eens mijn gram halen."

AFP

André Greipel was lead-out voor Jasper De Buyst

BASSE 08/05 (BELGA) = André Greipel heeft er in het Franse Basse zijn eerste 165,3 kilometer opzitten na zijn zware val in Milaan-Sanremo. Daarin liep de 35-jarige Duitser een sleutelbeenbreuk op, die hem tot vandaag uit competitie hield. Greipel finishte in de eerste etappe van de Vierdaagse van Duinkerke als 115de, net achter het peloton op 24 seconden van winnaar Marc Sarreau.

"Ik had een goed gevoel vandaag. Mijn eerste koers na zeven weken revalideren zit erop. Ik deed mijn werk en dat was Jasper De Buyst in een zo goed mogelijke positie afzetten", deelde Greipel mee

Niet "de Gorilla", maar wel Jasper De Buyst werd door sportdirecteur Frederik Willems naar voor geschoven als afwerker. "Een bewuste keuze. Greipel werkte als lead-out voor De Buyst. Laatstgenoemde wordt achtste. De voorbereiding op de sprint werd al van heel ver ingezet door de mannen van Wanty. Dan kwamen die van FDJ en ik gaf onze mannen de opdracht hun sprint daarop te regelen. Het verliep daarna wat hectisch, waardoor De Buyst wat zat ingesloten. Het is mooi wat Greipel vandaag liet zien. Of hij hier zelf nog zal meesprinten? Voelt hij zich goed, dan mag hij zeker zijn kans gaan."

AFPReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.