Fitte Philippe Gilbert hervat in GP Isbergues: "Ik stond ’s nachts op om oefeningen te doen"

Gilbert kwam in de 16de rit van de Tour op 24 juli zwaar ten val.
Photo News Gilbert kwam in de 16de rit van de Tour op 24 juli zwaar ten val.
Philippe Gilbert is goed en wel hersteld van zijn zware valpartij in de Tour en maakt volgende week zondag 23 september al zijn comeback in de Franse GP van Isbergues. Dat is ruim vroeger dan verwacht.

Gilbert miste in de zestiende etappe van de Ronde van Frankrijk in volle afdaling van de Col de Portet-d’Aspet een bocht en dook aan hoge snelheid vol over een muurtje de dieperik in. Een horrorcrash, waar hij een gebroken knieschijf aan over hield. Gilbert reed de bewuste rit toen nog wel uit.

20 km/u

«De eerste dagen na de val verliepen eerlijk gezegd een beetje moeilijk», blikt hij terug op zijn revalidatie. «De blessure zag er slecht uit. Volgens specialisten had ik een lange herstelperiode voor de boeg. De meesten verklaarden mijn seizoen voorbij en raadden me aan te focussen op 2019. Het is niet wat ik wilde horen. Ik wilde absoluut hun ongelijk aantonen. Dus ging ik keihard aan het werk om zo snel mogelijk terug te kunnen fietsen. Dag en nacht. Echt letterlijk. Ik stond ’s nachts op om oefeningen te doen.»

BELGA

«Ik bleef slechts twee dagen in het ziekenhuis», zegt Gilbert. «Ik vroeg of ik het materiaal dat werd gebruikt voor mijn genezing kon huren. Zo kon ik thuis mijn eigen revalidatiecentrum opbouwen en daar verder herstellen. In een meer ontspannen omgeving en met mijn eigen entourage, die héél belangrijk is geweest in mijn comeback. Positief blijven was van dan af de boodschap. Ik bleef hard doorwerken en na drie weken slaagde ik er in om alweer anderhalf uur te fietsen. Met heel veel pijn en een gemiddelde van 20 km/u, moet ik er eerlijkheidshalve aan toevoegen. Maar het ging elke dag beter, langzaam maar zeker. Eén week later zat ik al aan tweeëneenhalf uur en afgelopen week kon eindelijk weer een zware inspanning van een achttal minuten leveren. Pijnvrij, deze keer. Met bevredigende waarden.»

De extra marge van anderhalve week training die hij nog heeft, moet hem in staat stellen om opnieuw te koersen, meent Gilbert. «Ik hervat op zondag 23 september in de GP van Isbergues», kondigt hij aan. «Een wedstrijd die ik al eens reed in mijn debuutseizoen bij de elite, vijftien jaar geleden. De komende weken moeten een zwaar trainingsblok en meer specifieke oefeningen, zoals trainen achter de brommer, mijn conditie op punt stellen en mijn wedstrijdsnelheid verder aanscherpen. Ik ben enorm blij dat ik nog dit jaar opnieuw in competitie kan treden. Ik heb nog een aantal interessante afspraken op de agenda staan: de Ronde van Guangxi en de Hammer Series-finale in Hong Kong, allebei op WorldTour-niveau. Ik ben en blijf bijzonder ambitieus. Mijn hoofd staat nog altijd op winnen. Gek, misschien, om mezelf dit jaar nog die doelen te stellen. Maar het is wat me als renner mentaal vooruitstuwt en wat me de motivatie schenkt om mijn plaats in ‘The Wolfpack’ zo snel mogelijk weer in te nemen. Tegen alle verwachtingen in.»
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Roland Dierick

    Proficiat, da's goed nieuws voor de renner. Sterkte en succes!