Fenomenale Van der Poel verslaat Alaphilippe in Brabantse Pijl na sprint met vier, Wellens derde

BELGA
Mathieu van der Poel heeft de Brabantse Pijl gewonnen. De topfavoriet rekende in een sprint met vier af met die andere topfavoriet, Julian Alaphilippe. Tim Wellens werd derde. Voor Van der Poel is het al zijn vijfde overwinning van het seizoen.

De Brabantse Pijl is doorgaans het openingsluik richting de Ardennenklassiekers. Het deelnemersveld is een mix van renners geschikt voor de Vlaamse koersen renners voor de Waalse koersen. Zoals dat al negen edities het geval is, startte het peloton op de Grote Markt in Leuven en legden de renners in de finale drie lokale rondes van 23 kilometer in de buurt van Overijse af. De finish ligt op de top van de Schavei, een helling van 700 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,6%.

De vroege vlucht met onder anderen Frederik Backaert en Arjen Livyns.
Photo News De vroege vlucht met onder anderen Frederik Backaert en Arjen Livyns.

In tegenstelling tot Parijs-Roubaix kwam er vandaag in de Brabantse Pijl al snel een vroege vlucht. Daarbij zaten vijf Belgen: Dries De Bondt, Arjen Livyns, Edward Planckaert, Ludovic Robeet en Frederik Backaert kregen Francesco Manuel Bongiorno en Andrea Peron met zich mee. De zeven behaalden een maximale voorsprong van vijf minuten.

Op anderhalf uur van het einde opende Tosh van der Sande de finale. Hij kreeg Mikkel Honoré met zich mee. Toen Mathieu van der Poel even later alleen de oversteek maakte, hielden de twee hun benen meteen stil. Het was toen al duidelijk dat de Nederlander opnieuw over een uitstekend stel benen beschikte. Er volgden nog speldeprikken, onder andere van Bjorg Lambrecht. Maar ook die poging kende geen succes.

Bjorg Lambrecht.
Photo News Bjorg Lambrecht.

Daryl Impey koos wel een goed moment uit: de Zuid-Afrikaan sprong weg op 30 kilometer van het einde en ging met een voorsprong van 25 seconden de laatste ronde in. Deceuninck-Quick.Step hield de boel onder controle: topfavoriet Alaphilippe kon nog rekenen op Petr Vakoc, Dries Devenyns en Pieter Serry. Op de Hertstraat was het de Fransman zelf die in één ruk naar Impey toereed. De renner van Deceuninck-Quick.Step kreeg Tim Wellens, Michael Matthews en de onvermijdelijke Mathieu van der Poel met zich mee.

Tim Wellens voor Julian Alaphilippe.
Photo News Tim Wellens voor Julian Alaphilippe.

Door een versnelling van Wellens ging het voor Impey te snel. Ook Alaphilippe raakte niet meer van zijn metgezellen af. Zo ging het kwartet samen richting laatste kilometer. Matthews hield op de Schavei het tempo hoog, maar verschoot zijn pijlen te vroeg. Het was uiteindelijk Van der Poel die als eerste de sprint aanging en op Alaphilippe uit het wiel spurtte. Andermaal een indrukwekkend kunststukje van de Nederlandse kampioen. Tim Wellens, de winnaar van vorig jaar, werd knap derde. Met Bjorg Lambrecht (vijfde) en Pieter Serry (negende) reden er nog twee Belgen top tien.

Alaphilippe: “Van der Poel zit echt in een superconditie”

Na zijn val in de Ronde van het Baskenland, op 10 april, hervatte Julian Alaphilippe vandaag de competitie in de Brabantse Pijl. De wedstrijd werd alsnog toegevoegd aan het programma van de Fransman om nog wat extra wedstrijdkilometers op te doen in aanloop naar de Amstel Gold Race. Alaphilippe werd tweede en lijkt opnieuw de oude.

“Ik ben alvast blij dat ik op het podium sta van deze toch wel mooie wedstrijd, dit zeker na mijn val in de Ronde van het Baskenland”, verklaarde Alaphilippe. “Ik was blij dat ik terug mocht koersen en dat ik de finale kon kleuren en dat met enkele toppers. Tim Wellens probeerde enkele keren de sprint te ontlopen. Hij wou zeker niet met Michael Matthews naar de sprint en eigenlijk ook niet met de rest van onze groep.”

Het kwam uiteindelijk toch tot een sprint met vier. Matthews ging die van ver aan, maar viel dan voor de laatste rechte lijn stil. Dan kwam Mathieu van der Poel. “Die man zit echt in een superconditie. Ik probeerde nog op zijn wiel te komen, maar dat lukte me niet. Ik ben uiteindelijk al blij dat ik tweede werd. Ik probeer nu op mijn top te komen voor de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. De laatste conditionele test heb alvast met glans doorstaan.”

Wellens: “Met een goed gevoel naar de Amstel Gold Race”

Vorig jaar werd Tim Wellens nog afgescheiden winnaar van de Brabantse Pijl. Nu moest de kopman van Lotto-Soudal genoegen nemen met de derde plaats. “In volle finale probeerde ik nog enkele keren om alleen weg te geraken, maar het lukte niet. Telkens sprong Julian Alaphilippe of Mathieu van der Poel naar mijn wiel. Een sprinter ben ik niet, zodat ik best wel tevreden ben met die laatste podiumplaats na toch wel rappe mannen”, reageerde Wellens.

“Dit was al een geslaagde test voor zondag, maar in de Amstel Gold Race is het deelnemersveld nog sterker. Na deze derde plaats kan ik in de Amstel toch met een goed gevoel starten.”

“In de Brabantse Pijl wilden we in elke vlucht iemand mee hebben. Onder meer Tosh Van der Sande zorgde daarvoor. Zo moesten we nooit met de krachten woekeren en kon ik mijn energie sparen voor de finale. Zelf kwam ik in een sterk elitegroepje terecht en al snel werd duidelijk dat Van der Poel en Alaphilippe er net iets bovenuit staken.”

Mathieu van der Poel wint de Brabantse Pijl.
Photo News Mathieu van der Poel wint de Brabantse Pijl.

Uitslag (top 10)

1. Mathieu van der Poel (Ned/Corendon-Circus) de 196,2 km in 4u35:11
2. Julian Alaphilippe (Fra)
3. Tim Wellens
4. Michael Matthews (Aus) 
5. Bjorg Lambrecht op 0:11 
6. Alberto Bettiol (Ita) 0:12 
7. Enrico Gasparotto (Ita)
8. Alexander Kamp (Den) 
9. Pieter Serry 
10. Maurits Lammertink (Ned)

Michael Matthews voor Mathieu van der Poel en Julian Alaphilippe.
Photo News Michael Matthews voor Mathieu van der Poel en Julian Alaphilippe.
Mathieu van der Poel wint de Brabantse Pijl.
BELGA Mathieu van der Poel wint de Brabantse Pijl.
Julian Alaphilippe, Mathieu van der Poel en Tim Wellens (vlnr.).
Photo News Julian Alaphilippe, Mathieu van der Poel en Tim Wellens (vlnr.).72 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • patrick isenborghs

  toch erg dat sommige hun jalousie niet kunnen bedwingen op een sporter die outstanding is met onsportieve verdachtmakingen

 • Johan Maddens

  Peter Nols , er zijn al veel winnaars die tegen de lamp hebben gelopen . Ik ben fan van Wout en hij mag volgend seizoen weer zo een voorjaar rijden zoals nu . Chapeau

 • eric maier

  Knap gereden. meteen moet ik denken aan een anekdote richting WOut Van Aert zijn extra spiermassa. Wout heeft inderdaad meer spierkracht gekregen door specifieke training maar er zit teveel ander aan dat er niet aan moet zitten. Bovendien zijn zijn trainers een beetje fout met te stellen dat hij moet bijkomen voor de klassiekers. Een Wout met zijn gewicht van vorig jaar, had echt winstkansen gehad, zelfs met pech. Extra gewicht kost veel meer energie, dat vergat men.

 • Christiaan Mansfeld

  Toen hij 11 was won ie al alles. Een combinatie van genen, opvoeding, willen en kunnen afzien en een beetje geluk. Zijn vader zei het al vroeg. Ben wel benieuwd hoe zijn grote broer zich nu voelt.

 • Peter Nols

  VDP gaat eerder de Tour winnen dan Van Aert een klassieker.