FDJ blijft bij standpunt: Boucher naar huis omdat hij demarreerde

BELGA
De Franse Belg David Boucher (35) liet gisteren via social media weten dat hij de Eneco Tour moést verlaten van zijn team FDJ. Niet na een valpartij of een gevaarlijk manoeuvre, maar wel omdat hij voor de vroege ontsnapping koos en zo de teamorders aan zijn laars lapte. Inmiddels blijft de Franse formatie bij die beslissing, valt te lezen in een communiqué.

De eeuwige aanvaller trok gisteren in het begin van de derde rit in het offensief met Edward Theuns en Frederik Veuchelen, maar dat was blijkbaar niet naar de zin van ploegleiders Marc Madiot en Martial Gayant. Na afloop van de etappe, gewonnen door Tom Boonen voor FDJ-sprinter Arnaud Démare, kreeg hij dan ook te horen dat hij het kamp van FDJ per direct moest verlaten. Het was hem immers verboden om te demarreren.

De bestuurstop van FDJ blijft nu bij dat standpunt. De renner kreeg voor aanvang van de Eneco Tour meerdere keren te horen dat hij zijn kopman Démare moest omringen en niet mocht aanvallen. Ook tíjdens de derde etappe werd hij een halt toegeroepen. Zonder succes. "Elke renner wordt betaald om zijn werk te doen en de consignes van de ploeg na te leven. Ook maandag viel hij al aan, tegen de regels in. Nadien heb ik in de briefing nogmaals de renners op het hart gedrukt wat ze moesten doen. Maar opnieuw ging Boucher aanvallen", legt Madiot zijn beslissing uit. "Hij kon kiezen tussen zich laten terugzakken of naar huis gaan."

Boucher ging voor die laatste optie en bedankte na afloop ploegleiders, collega-wielrenners en fans voor de solidariteit. "Iedereen bedankt voor de steun. Ik ben fier op mezelf en sta duidelijk niet alleen. Ik moet nu opgeven en naar huis. Jammer. De ploeg straft me omdat ze niet wilden dat ik in de aanval ging", klonk het gelaten op Twitter.

Vorige week viel het nieuws dat Boucher niet meer in het kraam van FDJ past. Het Franse WorldTour-team wil verjongen en verlengt de aflopende verbintenis van de genaturaliseerde Belg niet meer. Dat zorgde toen eveneens voor pittig Twitterverkeer.

PHOTO_NEWS