Fabio Jakobsen schenkt Quick.Step 72ste recordzege, Lefevere: “Ik ben een heel trotse man”

Quick.Step
De Nederlander Fabio Jakobsen heeft de derde rit in de wielerronde van Guangxi (WorldTour) op zijn naam geschreven. Voor zijn ploeg Quick.Step Floors was het de 72ste overwinning van het seizoen, een record. “Ik ben een heel trotse man”, kon ploegleider Patrick Lefevere zijn vreugde niet op.

Jakobsen haalde het na 125,4 km met start en finish in Nanning in een massasprint voor de Duitsers Pascal Ackermann (BORA - hansgrohe) en Max Walscheid (Team Sunweb).

De Nederlandse drager van de leiderstrui Dylan Groenewegen (Team LottoNL-Jumbo), die dinsdag de eerste etappe won, kwam als vierde over de streep voor de Fransman Arnaud Démare (Groupama - FDJ).

Vier renners tekenden voor de traditionele vlucht van de dag: Nathan Van Hooydonck (BMC), de Italiaan Manuele Boaro (Bahrain Merida), de Brit Owain Doull (Sky) en de Duitser Jasha Sütterlin (Movistar). Die laatste moest al vroeg afhaken maar de andere drie zongen het uit tot 7 km van de streep.

Morgen leggen de renners 152,2 km af tussen Nanning en Mashan Nongla Scenic Spot, met aankomst bergop. Voor de renners met klassementsambities is het de belangrijkste afspraak in deze Chinese rittenkoers. De Ronde van Guangxi eindigt zondag.

Jakobsen: “Record is van de hele ploeg”

Het eerste woord van Jakobsen ging na zijn zege uiteraard over het record. “Het is fijn om de renner te zijn die het record breekt”, aldus de Nederlander. “Maar dit een record van de ganse ploeg, waar iedereen hard voor heeft gewerkt. Het was twee keer net niet, maar nu heb ik me wel laten leiden door de ploeg en liep het perfect. De vorige twee dagen zocht ik mijn eigen weg in de sprint, was ik wat nerveus en had ik het vertrouwen niet in de jongens. Vandaag moest ik gewoon Davide Martinelli volgen in die laatste kilometer. Hij had me vooraf gezegd: ‘komaan Fabio, geloof in mij, ik ga voor je vechten’ en hij zet me perfect af in het wiel van die andere drie sprinters.”

Walscheid en Groenewegen hadden een akkefietje in die sprint en na afloop werd er nog wat stevig over en weer gepraat tussen beide renners. “Ze vochten beiden voor het wiel van Ackermann”, zag ook Jakobsen. “Een sprint is een sprint. Het gaat er vaak hectisch aan toe en ik hoop dat ze niet kwaad zijn op elkaar en het snel vergeten. Akkoord, wij zijn rivalen, maar we zijn ook collega’s, we willen elkaar geen kwaad aandoen. Sport is emotie, dat hoort erbij. Ik raakte er gelukkig niet in betrokken, zat achter hen en zag het gebeuren.”

“We breken nu het record van Mapei. Dat was 71 overwinningen op de weg in 2000. Het is fijn dat ik die zege behaal, maar dit is vooral het resultaat van de ploeg, van alle jongens die met ons wonnen en meestreden voor het team, van januari tot nu in oktober. Dit is een zege die in de geschiedenisboeken gaat. Neen, Patrick (Lefevere) had daar geen speciaal cadeau voor over (lacht), maar ik had hem wel een berichtje gestuurd dat ik dat record wou breken. Ik ben blij dat ik mijn belofte kan waarmaken. Dit is voor iedereen van de ploeg zeer speciaal, want we werken allemaal heel hard. Toen Mapei dat record zette in 2000 was ik een jongen van vier. Ik ging nog maar net naar de kleuterschool, reed nog met steunwieltjes op mijn fiets (lacht). Ongelooflijk dat we dit realiseren.”

BELGA7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guido Verhoeven

  Proficiat, altijd al genoten van de koersen met de Quick boys!

 • Philippe Vander Haeghen

  Alleen spijtig dat de Belgische overwinningen op één hand te tellen zijn...

 • Glenn Wouters

  Zo zie je maar dat een hechte ploeg heel veel kan winnen. Geen vaste kopman, en iedereen kan feesten.

 • alfons Detemmerman

  Proficiat, spijtig dat het gebeurt in een koerske van 125 km

 • Francis Smet

  Proficiat aan Quick-Step Floors en Patrick Lefevre. Zal moeilijk zijn om volgend seizoen dit opnieuw te brengen. Zoniet onmogelijk.