Fabio Jakobsen onthult in podcast oude sprintersvete bij Deceuninck-Quick.Step: “De ene plaste in de waszak van de andere”

Photo News
Fabio Jakobsen (23) won vlak voor de lockdown de laatste wielerwedstrijd op Belgische bodem. De sprintbom van Deceuninck-Quick.Step was veruit de beste in de GP Monseré. Sindsdien heeft de Nederlander geen koers meer gereden. Het is ook voor hem uitkijken naar de herstart van het seizoen. Jakobsen nam ondertussen de tijd om te praten in ‘Podcast De Polder’. Daarin onthult-ie enkele grappige en opvallende anekdotes vanuit ‘The Wolfpack’. 

Jakobsen is bezig aan z'n derde seizoen bij Deceuninck-Quick.Step. De sprinter verdiende al z’n strepen door twee keer de Scheldeprijs te winnen (‘18 en ‘19) en vorig jaar ook twee etappes in de Vuelta naar z’n hand te zetten. Dit jaar won de Nederlandse kampioen een rit in de Ronde van Algarve (en de puntentrui), een rit in de Ronde van Valencia en werd hij vierde in Kuurne-Brussel-Kuurne. 

Je zit een beetje in een apenwereld... in een hiërarchie.

Fabio Jakobsen

In z'n debuutjaar (2018) bij de troepen van Patrick Lefevere had hij die strepen nog niet verdiend. Als jonge kerel van 21 jaar kwam Jakobsen in een geroutineerde ploeg terecht met enkele topsprinters. In die ploeg was net Elia Viviani overgekomen van Team Sky en reed ook nog Fernando Gaviria rond, om nog maar te zwijgen van Alvaro Hodeg. Sprintersweelde.

‘Gezicht op halfzeven’

Maar Jakobsen wist zich daar wel in te manifesteren, zo vertelt hij in de podcast. “We zijn een ploeg vol hanen”, lacht hij. “En zelfs de knechten willen af en toe testen of ze ook de kophaan kunnen zijn. Het is echt een mannenwereld. Ik zelf ben niet echt een haan, denk ik. Maar ik wil het wel graag zijn.”

“Een eerste krachtmeting tussen de sprinters kwam op winterstage, in aanloop naar m’n eerste seizoen. Op training reden we zes sprints, en ik klopte Viviani vijf keer. En ruim, vaak met een halve fiets. Ik dacht dat hij niet fit was... Toen kwam Yves Lampaert naar me toe en zei: ‘Heb je z’n gezicht gezien? Dat stond op halfzeven!’ Hij werd er op dat moment natuurlijk geklopt door een neoprof. Ik had keihard getraind en was gemotiveerd. Vanaf dat moment was ik duidelijk een concurrent van hem.”

De onderlinge concurrentie tussen de sprinters ging verder dan dat en kreeg - vooral - vervolg bij de lead-outs (de mannen die de sprint aantrekken, red.). “Met Elia had ik nooit echt problemen”, gaat Jakobsen verder. “Maar met z’n lead-out, Fabio Sabatini, wel. Ik vond die niet goed. Toen stelde ik voor om Sabatini eens met Michael Morkov te wisselen. Ik heb dat met goede intenties gezegd, maar dat had ik natuurlijk nooit moeten doen. En dat heb ik later beseft. Ik heb Sabatini toen wel een berichtje gestuurd.”

Jakobsen met Remco Evenepoel in de Ronde van de Algarve.
Photo News Jakobsen met Remco Evenepoel in de Ronde van de Algarve.

Apen en garnalen

“Sabatini heeft een half jaar geen woord tegen mij gezegd. Ik had er geen last van, want ik koerste niet vaak met hem. Tot ik plots wel met hem moest koersen... Dat lukte niet. Er waren toen eigenlijk twee sprinttreinen bij ons: de trein voor Gaviria, met Iljo Keisse, en de andere trein voor Viviani, met Sabatini. Die twee treinen waren echt concurrenten. Die Italianen waren ook wat op zichzelf, konden moeilijk Engels en praatten weinig met de rest.” 

“Ik weet dat Sabatini en Keisse elkaar toen wel hebben zitten pesten. Eens een garnaal in de waszak van de andere, de ene die in de andere z’n waszak plaste. Dat kwam voortdurend over en weer. Je zit een beetje in een apenwereld... in een hiërarchie.” 

Viviani won vorig jaar de vierde etappe in de Tour.
EPA Viviani won vorig jaar de vierde etappe in de Tour.

Speciale band met Bjorg Lambrecht

Jakobsen komt in de podcast ook nog even terug op de dood van Bjorg Lambrecht. De beloftevolle renner van Lotto-Soudal overleed vorig jaar na een fatale val in de Ronde van Polen. Jakobsen reed mee in die ronde. “Hij is van mijn leeftijd. Ik fietste die dag nog met hem naar de ploegenpresentatie... Ik zie nog altijd de beelden van Bjorg voorbijkomen. Dat blijft je je hele leven bij.”

“Wielrennen is een prachtige sport. De meeste sporten zijn spelletjes, maar fietsen is een sport. Keihard.” 

Jakobsen won die dag nog de etappe, maar werd - terecht - gediskwalificeerd. “Ik zag Bjorg van z’n stuur schieten. Hij rijdt op zo'n reflector op de weg. Hij schiet van z'n stuur met één hand. Had het met z'n andere hand geweest was er niets gebeurd. We reden twee aan twee, 35 km/u, en hij schiet de berm in. Hoeveel zo’n situaties heb je niet in een koers? Het is gewoon echt pech. Het kan overal gebeuren.” 

“Op zo’n moment denk je echt, fietsen is niet belangrijk.” 

Photo News

Jakobsen verduidelijkt: “Verhalen zijn grappig bedoeld”

Ook in het buitenland werden de verhalen van Jakobsen gretig gedeeld. Op Twitter heeft Jakobsen zijn uitspraken intussen genuanceerd. “Tijdens het interview heb ik verhalen gedeeld die kunnen gebeuren in een wielerploeg en waarvan ik vond dat ze grappig waren. Maar mijn woorden zijn uit hun context gehaald en verspreid op een manier die ik niet bedoeld heb. Ik heb contact gehad met de betrokken partijen, voor wie ik het grootste respect heb. Als ploegmaats én als rivalen. Ik kijk er dan ook naar uit om en weer te zien en om weer tegen hem te racen. Ik bied mijn oprechte verontschuldigingen aan voor elk ongemak dat is veroorzaakt.”

Lees ook: Deceuninck-Quick.Step gaat in juli op hoogtestage in San Pellegrino
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Roger Deprez

    Het is altijd niet koek en ei tussen renners van de zelfde ploeg en zeker niet als het over sprinters gaat en de beste sprinter krijgt altijd niet de eerste plaats in het zelfde team, er zijn nog andere belangen die mee spelen.