Fabian Cancellara reageert met gelijke munt op zware beschuldigingen van mechanische fraude aan zijn adres

Fabian Cancellara werkte vorige week de Red Bull Velodux Cyclocross af in het Zwitsere Estavayer-le-Lac.
EPA Fabian Cancellara werkte vorige week de Red Bull Velodux Cyclocross af in het Zwitsere Estavayer-le-Lac.
Fabian Cancellara heeft gereageerd op de beschuldigingen van mechanische doping van ex-renner Phil Gaimon aan zijn adres. En dat zal Gaimon geweten hebben. 

Cancellara heeft via zijn advocaten bij het Amerikaanse 'Penguin Random House', de uitgever van Gaimon's boek 'Draft Animals', een onmiddellijke stopzetting van de verkoop van het boek geëist. "En we willen ook dat Phil Gaimon zijn verontschuldigingen aanbiedt", aldus Armin Meier, de manager van Cancellara.

Gaimon met zijn biografie 'Draft Animals'
rv Gaimon met zijn biografie 'Draft Animals'

Zelfde behandeling

In zijn biografie beschuldigt Gaimon Cancellara ervan dankzij een elektrisch motortje in zijn fiets Milaan - San Remo in 2008 en Parijs-Roubaix en de Ronde in 2010 gewonnen te hebben. "Als je de beelden ziet, dan zijn de versnellingen van Cancellara niet natuurlijk", schrijft hij. Die klootzak reed waarschijnlijk met een motortje."

Een veelbesproken moment: Cancellara stoomt in 2010 weg van Tom Boonen op de Muur van Geraardsbergen.
rv Een veelbesproken moment: Cancellara stoomt in 2010 weg van Tom Boonen op de Muur van Geraardsbergen.

Het voorbije weekend kreeg de Zwitser ook al steun van Rune Kristensen, zijn voormalige Deense mecanicien die nu in dienst is van Quick.Step. "In 2010 was ik mecanicien van Saxo Bank voor zowel de Ronde van Vlaanderen als Parijs-Roubaix", vertelt Kristensen. "Roger Theel, de vaste mecanicien van Cancellara, en ik monteerden toen alle fietsen van Saxo Bank voor de klassiekers. Als er in de fiets van Cancellara een motortje had gezeten, dan zou ik dat zeker gemerkt hebben. Zijn materiaal werd behandeld zoals dat van alle andere renners."

Motortje niet mogelijk

"De fietsen van Cancellara werden altijd gewoon in de vrachtwagens van de ploeg gezet, bij de andere fietsen van het team", gaat Kristensen voort. "Ik denk dat, als er sprake zou zijn geweest van een verborgen motortje, dat de fiets in kwestie wel ergens op een kamer zou worden gezet. We mochten de fietsen daarnaast gewoon schoonmaken, ook dat zou niet het geval geweest zijn als er mechanische fraude in het spel was. Het is in mijn ogen gewoon niet mogelijk om een motortje te gebruiken zonder betrapt te worden."

Onderzoek

De Internationale wielerunie UCI liet afgelopen week weten de beschuldigingen te gaan onderzoeken. "Want we moeten precies weten wat hier aan de hand is", zei UCI-voorzitter David Lappartient. "Ik ken de geruchten, maar we moeten dit nu onderzoeken."

RV
YouTube RV35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • FILIP DEMEYER

  Jongens toch ! Fabian was al een klasbak bij de jeugd en reed iedereen naar huis. Zelfs nu met wat kilo's meer zouden er nog veel van die prutsers niet mee kunnen....

 • dirk de marez

  De manier waarop Fabian hierop reageert is niet die van de aimabele mens die we allemaal zo graag mochten. Ik had eerder verwacht dat Fabian eens op een deftige en verstandige manier zou praten met Phil Gaimon. Dit lijkt op het "gebullebak" van Armstrong indertijd, wat wel het ergste laat vermoeden.

 • Jan Boden

  De beelden zeggen zoveel meer dan zijn woorden.

 • patrick roels

  De grote vraag waarom willen fietsensponsers kost wat kost hittewerende verf hebben om hun fietsen een.stuk mee te kunnen spuiten???buiten iets verbergen heeft dit geen enkele meerwaarde

 • Freddy van Puymbrouck

  Natuurlijk doet Cancellara dit, hij weet drommels goed dat zeker na die jaren geen bewijs meer te vinden zal zijn.Het enige waar het wielermilieu geen vat op heeft is dat er iemand die allang gestopt en gebruikt heeft gaat praten.Dat is al verschillende keren aan de orde geweest en dan moet je de reacties eens zien van het wielerwereldje.Gewoonlijk heel veel bla,bla maar van een proces spreken ze dan niet meer.