Extreme hitte in Tour Down Under zorgt voor verdeelde reacties in peloton: “Plots begon mijn neus te bloeden”

Ook Maarten Wynants  heeft duidelijk afgezien door de hitte.
Photo News Ook Maarten Wynants heeft duidelijk afgezien door de hitte.
Hoogzomer in Australië. Allesbehalve evident dus voor de renners om in de immense hitte de Tour Down Under af te werken. Gisteren werd de etappe ingekort, vandaag trokken de renners zich een uurtje vroeger op gang. Maar de hitte was niet te vermijden - wederom stegen de temperaturen boven de veertig graden uit. In het peloton zijn de reacties op het koersen in deze omstandigheden verdeeld.

Op sociale media was de hitte dan ook hét gespreksonderwerp bij de renners. Na afloop vertelde Nathan Haas dat hij niet meer wist waar hij was en Quick-Step-renner Florian Sénéchal was bijna flauwgevallen. Daarnaast kampten Koen de Kort en Chad Haga prompt met een bloedneus. Katusha bewees zelfs dat het warm genoeg was om een ei te koken.

De Australiër Adam Hansen is de afgevaardigde van de wielrennersvakbond CPA en kreeg tijdens de rit meerdere verwijten naar het hoofd geslingerd. De 36-jarige Lotto-Soudal-renner doet zijn verhaal op Twitter. “Ik kreeg gemengde reacties. Ja, er waren veel renners die wilden stoppen, maar er waren ook anderen die wél wilden rijden”, klonk het bij Hansen. “Een Spaanse renner zei: ‘Als het te heet is voor sommige renners, dan moeten ze hun seizoen maar niet in de Tour Down Under beginnen’.”

“Wat ik niet op prijs stel is dat een renner na de slotklim naar mij schreeuwde dat iedereen wilde stoppen en dat ik de enige was die in deze hitte wilde koersen. Dat klopt niet. Degenen die geklaagd hebben, wilden stoppen. Zij die zwegen, wilden verder rijden. Dus luister: ik heb voor jullie al veel tijd en geld gestoken in de CPA, en dat om renners te helpen. Alles deed ik gratis. Ik hoef mijn eigen tijd niet daaraan te verspillen voor mijn eigen bestwil. Wees alstublieft attenter”, aldus Hansen. 
2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Gaston FOUBERT

    Een bloedneus ? Kan zijn, maar komt dat niet eerder door bloedverdunners?

  • bob jansens

    if you can't stand the heat, stay out of the kitchen.... misschien moet de UCI zich wel eens beraden over het wel of niet toekennen van UCI-punten voor koersen georganiseerd in extreme situaties.