Ex-prof beschuldigt Cancellara van rijden met motortje in fiets: "Ik hoorde zijn ploegmaats praten..."

Een veelbesproken moment: Cancellara stoomt in 2010 weg van Tom Boonen op de Muur van Geraardsbergen.
rv Een veelbesproken moment: Cancellara stoomt in 2010 weg van Tom Boonen op de Muur van Geraardsbergen.
Fabian Cancellara zette ruim een jaar geleden een punt achter zijn carrière, maar helemaal uit de schijnwerpers zal de 36-jarige Zwitser nooit verdwijnen. Ook nu worden de blikken weer op 'Spartacus' gericht en daar is de Amerikaanse ex-profrenner Phillip Gaimon verantwoordelijk voor. Gaimon schrijft in zijn biografie 'Draft Animals' dat hij zeker weet dat Cancellara tijdens zijn carrière mechanische doping heeft gebruikt.

"Ik heb de beschuldigingen aan Fabians adres altijd ontkend, tot ik zijn ploegmaats hoorde praten", schrijft Gaimon, die onder meer voor Garmin-Sharp en Cannondale-Drapac reed. "Zij hadden het over bepaalde evenementen waarvoor Fabian een persoonlijke mecanicien had en dat zijn fiets tijdens die evenementen niet bij de andere fietsen van het team mocht staan."

"Wanneer je beelden bekijkt, dan zie je soms gewoon dat zijn versnelling niet natuurlijk is", gaat Gaimon voort. "Bij momenten had hij het moeilijk om op de trappers te blijven staan. Da's vreemd. Ik ga geen namen noemen, maar ik ken meerdere (ex-)renners die Fabian wel degelijk sterk verdenken. " Vandaag reageerde Gaimon ook nog op Twitter. "Dit is niet waarom ik een boek heb geschreven, maar iemand moest het zeggen."

Cancellara won voor Boonen en Gilbert.
IMAGEGLOBE Cancellara won voor Boonen en Gilbert.

YouTube-filmpje

De insinuaties aan het adres van Cancellara zijn niet nieuw. Twee maanden na de Ronde van Vlaanderen van 2010, waarin de Zwitser op de Muur van Geraardsbergen vlot Tom Boonen uit het wiel reed, dook op YouTube een filmpje op van ex-prof en RAI-commentator Davide Cassani. De Italiaan legde in de montage uit hoe mechanische doping eenvoudig kon worden gebruikt door op een knopje te duwen en hij toonde vervolgens beelden van... Cancellara van tijdens Parijs-Roubaix en 'Vlaanderens Mooiste' van dat jaar. 

Er werd in dat filmpje aangenomen dat Cancellara op een soortgelijke fiets de Ronde van Vlaanderen won. De reacties waren verdeeld: de één lachte alles weg, de ander vond er bewijzen in voor de straffe stoot van de sterke beer uit Bern. Dat Cancellara in 2010 van fiets wisselde zonder dat er sprake was van een lekke band, was natuurlijk koren op de molen van de criticasters. 

Er werd echter nooit een onderzoek gestart tegen Cancellara, en harde bewijzen zijn er al helemaal niet. "Die beschuldigingen zijn zo dom, dat ik er sprakeloos van word", reageerde Cancellara in het verleden al op de aantijgingen.

In onderstaande video kunt u de beklimming van de Muur in 2010 bekijken vanaf 1'51''

BELGA
Phillip Gaimon.
photo_news Phillip Gaimon.
'Phil' Gaimon.
photo_news 'Phil' Gaimon.110 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bruno Coenen

  Iedere toprenner zou Boonen zonder problemen uit het wiel gereden hebben!

 • Tijl Geens

  het is zo eenvoudig op te sporen en toch spoort men hen niet op. dat spreekt boekdelen over hoe de sport in mekaar zit

 • piet devlieger

  Het is alleszins een goede zaak geweest voor de fabrikant van die motortjes. Toen de eerste keer erover gepraat werd kon je zo'n ding laten installeren op een fiets voor ca. 1400 euro. Dan ging het snel naar meer dan 2000 en nu blijkbaar meer dan 3000. Blijkbaar zijn er veel amateurs om zoiets te gebruiken.

 • jurgen de noor

  fietsenwissel was voor mij en zijn collegas even raar. het was op voorhand afgesproken op bepaalde plaatsen te wisselen. en zijn fietsen werden apart gehouden. ook dat hij voor de muur anders fietste met meer moeite en lichaamsbeweging dan op de muur zelf waar hij dubbel zo snel opreed als tom. sorry maar dit is geen nieuws. ik hoop het alleen ooit bevestigd te zien met bewijzen of getuigenissen

 • Adrian Irvine

  Heel verhaal uit z,n Duim gezogen. Alle data van Cancellara is bekeken en niks bijzonders gevonden. Auteur moet toch en boek verkopen en gewoon alle daags verhalen verkoop niet. En Onzin verhaal over Een van de beste renners van de afgelopen 15 jaar ga zeker boeken verkopen.