Ex-Belgisch kampioen Preben Van Hecke: “Als Froome hier mag starten, dan is het zo”

Preben Van Hecke
TDW Preben Van Hecke
De 64ste Ruta del Sol is klaar om uit de startblokken te schieten. Aan de vooravond van de Spaanse voorbereidingskoers een dozijn renners op de persconferentie, maar van Chris Froome geen spoor...

Wel present even ten zuiden van Malaga was Preben Van Hecke. De Belgische kampioen van 2015 gaat een nieuw seizoen als wegkapitein van Sport Vlaanderen-Baloise tegemoet en heeft naar eigen zeggen nog steeds ambitie. “Uiteraard is het mijn voornaamste taak in de ploeg om de jonge gasten wat dingen bij te leren, maar dat neemt niet weg dat ik zelf geen doelen heb. Het jaar is mooi begonnen in Valencia (Van Hecke won er de bergtrui, red.), maar ik hoop me dit seizoen vooral nog eens te tonen in de klassiekers. De Ronde van Vlaanderen, de Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik,... Er zijn kansen genoeg. Het zou mooi zijn om een dragende ontsnapping te kleuren in één van die wedstrijden. Je weet nooit dat er nog eens eentje draagt tot aan de meet.” (knipoogt)

Preben Van Hecke
BELGA Preben Van Hecke

Van Hecke, trainingsgezel van Greg Van Avermaet en Oliver Naesen bij ‘de Parelvissers’ gaat zijn vijftiende seizoen bij de profs in. In al die jaren bij Sport Vlaanderen zag de Oost-Vlaming heel wat wielertalent passeren. Sep Vanmarcke, Thomas De Gendt en Yves Lampaert om er maar enkelen te noemen. Wie ziet Van Hecke dit jaar als potentiële groeidiamant in z’n team? “Dit jaar denk ik aan Amaury Capiot en Jonas Rickaert. Ze hebben het allebei in zich om het te maken. Uiteraard zijn er ook nog anderen, het is afwachten wie zich het best ontwikkelt.”

Over Froome: “Als hij hier mag starten dan is het zo”

Na meer dan veertien seizoenen als wielrenner valt Van Hecke naar eigen zeggen nog van weinig achterover. Ook niet van de aanwezigheid van de positief bevonden Chris Froome? “Ik vroeg me al af wanneer die vraag zou komen. (lacht) Neen, als hij hier mag starten, dan moet het zijn dat hij dat recht ergens wel heeft verkregen. Het heeft geen zin om mij daar op dit moment veel vragen bij te stellen. Voor mijn eigen prestaties heeft zijn aanwezigheid niet zo heel veel invloed. Of ik hier nu zonder Froome in de wedstrijd 34ste wordt of met hem 35ste, op zich maakt dat niet veel uit. Ik zeg het, als hij hier mag starten dan is het zo. Veel valt daar niet meer aan te veranderen.”

.
photonews .8 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • wim rooyakkers

  Als je ergens je brood verdiend,moet je oppassen wat je zegt zeker in het kleine wielerwereldje.

 • Frans Peeters

  Vroeger reden renners rond met een drankbidon, nu is het met puffertjes. De kleine renners lopen tegen de lamp terwijl de grote met een rijke ploeg alles mag.

 • Wilaiwan Chiayapuek

  gewoonweg schandalig dat deze mag starten.

 • Alfons Verbist

  Maar man toch. Je doet alsof doping het slikken van een muntje is. Is het niet logisch dat iedereen die betrapt is, de sanctie krijgt opgelegd die hij verdiende? Waarom dan Froome niet. Trouwens als ik 34ste zou zijn, is het nog altijd beter dan 35ste achter een dopingzondaar, tenzij dat jij ook ... We gaan er van uit dat dit niet het geval is.

 • Freddy van Puymbrouck

  Typisch een reactie uit het peloton waar solidariteit iets is waar ze nog nooit van gehoord hebben. Hij verdient toch ook zijn brood met fietsen, dan kan ik hem meedelen dat een renner die positief is toch laten starten de doodsteek kan worden van het wielrennen op langere termijn.Zelfs de meest fervente wielerliefhebber pikt deze doorzichtige en vuile boel niet en zal op den duur afhaken.